Hoe zit het nu met roken en corona?

Covid-19 is een longvirus. Je zou verwachten dat rokers dus zwaarder getroffen worden. Gek genoeg is dat niet zo, al zit er wel een addertje onder het gras.

Uit een aantal studies blijkt dat rokers veel minder vaak worden besmet met het coronavirus. In The Lancet verscheen een onderzoek onder positief geteste Britten, dat aantoonde dat rokers relatief gezien de helft minder vaak besmet raakten dan niet-rokers.

Een Chinese studie kwam tot dezelfde conclusie. Volgens een Amerikaanse analyse was maar 1 procent van de besmette mensen roker, terwijl bijna 14 procent van de Amerikaanse volwassenen rookt. Het is gissen naar de verklaring, maar mogelijk verstoort nicotine de werking van de receptoren, die het virus gebruikt om cellen binnen te dringen.

Er is echter een belangrijke kanttekening: áls een roker ziek wordt, wordt hij veel zieker, blijkt uit meerdere studies. Rokers worden harder getroffen, belanden vaker in het ziekenhuis en vaker op de ic. Ook overlijden ze relatief vaker aan Covid-19.

Bron(nen):   NOS