Veel falende mondkapjes in zorgsector

Verpleeghuizen blijken op grote schaal te zijn opgescheept met ondeugdelijke mondkapjes. Het AD liet 25 medische mondmaskers testen, die worden gebruikt op corona-afdelingen in verpleeghuizen in het hele land. Daarvan kwamen er maar liefst twaalf niet door de test. 

Veel van de geteste mondmaskers laten te veel virusdeeltjes door en scoren een onvoldoende. Sommige kapjes zitten tot 30 procent onder de minimale score. Van één masker was de houdbaarheidsdatum al tien jaar geleden verstreken. 

Verpleeghuizen voelen zich belazerd. Het mondkapje dat het slechtst uit de test kwam, werd gebruikt bij Talma Borgh, een woon-zorgcentrum in Apeldoorn. "Je denkt je personeel goed te beschermen en zo veilig mogelijk te laten werken, maar dan blijken de maskers die je hebt gekocht niet te deugen”, zegt bestuurder Pieter van der Hoek tegen het AD. De maskers komen van een ‘betrouwbare partij’ uit de medische branche, vervolgt hij. "Het is schandalig dat je, zelfs als aan het aankomt op veiligheid, kan worden besodemieterd.” 

Bron(nen):   AD