Grote studie: Kans op coronabesmetting verdubbelt als je te weinig afstand houdt

Hoeveel afstand je houdt, maakt uit. De kans op een coronabesmetting kan verdubbelen als je geen 2 maar 1 meter afstand houdt tot de ander. Dat blijkt uit de grootste studie tot nu toe.

Het onderzoek, deels betaald door de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO), verscheen in het gezaghebbende vakblad The Lancet. Het is een meta-analyse van 9 studies waaraan bijna 8.000 mensen deelnamen. Er is niet alleen gekeken naar het effect van afstand houden op Covid-19, maar ook op Sars en Mers.

Daaruit bleek dat meer dan een meter afstand houden van mensen de kans op besmetting terugbrengt tot 3 procent, vergeleken met 13 procent als je binnen die meter komt. Elke meter die je extra afstand houdt, halveert het besmettingsgevaar.

Professor volksgezondheid aan de universiteit van Edinburgh, Linda Bauld (niet betrokken bij het onderzoek) zegt: "De belangrijkste bevinding is dat fysieke afstand uitmaakt. Er zijn veel klachten in het Verenigd Koninkrijk over de afstandsregel, maar deze studie ondersteunt het beleid."

Onderzoeksleider professor Holger Schünemann van de McMaster University in Canada zegt tegen The Guardian: "Wij denken dat 2 meter afstand houden effectiever is dan 1 meter. Het lijkt erop dat 2 meter afstand houden een goed idee is."

In het Verenigd Koninkrijk is veel kritiek, omdat de Britten twee meter afstand moeten houden van elkaar, terwijl in de meeste landen anderhalve meter voldoende wordt geacht.

Bron(nen):   The Guardian