Kun je Covid-19 oplopen door besmet eten in een restaurant?

Voorzichtig eten we hier en daar weer een hapje buiten de deur, maar op wat er in de keuken gebeurt hebben we meestal geen zicht. Stel dat de kok corona heeft, kun je dan besmet raken door de maaltijden die worden geserveerd?

Het simpele antwoord is: nee. "De kans dat je besmet raakt door voedsel is erg klein," schrijft professor Thomas Russo, hoofd van de afdeling infectieziekten aan de New Yorkse University of Buffalo, op de website van CNN. "Dit is een luchtwegvirus dat zich primair verspreidt door kleine druppeltjes of aerosolen die via mond, neus of ogen je luchtwegen bereiken. Het kan alleen op die manier een infectie veroorzaken en niet via de maag of darmen."

"Het virus is bovendien niet erg sterk in een dergelijke omgeving," schrijft Russo verder. "Studies hebben aangetoond dat de virusconcentratie in minder dan een uur met de helft afneemt op koper, binnen 3,5 uur op karton en in zeven uur op plastic."

"Als het coronavirus op voedsel terecht komt tijdens de bereiding ervan, dan zorgt de verhitting van het eten door koken of bakken ervoor dat het virus vrijwel helemaal wordt gedood. Het gebruik van mondkapjes en het volhouden van goede handhygiëne reduceert de kans op besmetting tot bijna nul," besluit de professor.

Hoe zit het dan met de borden en glazen? "Op borden, glazen en bestek verdwijnt het virus door de afwasmachine. Ook het wassen van servetten en tafellakens maakt het virus inactief. Het is dus niet nodig om wegwerpbordjes of bekertjes te gebruiken." Zolang de tafel goed wordt schoongemaakt na gebruik zou daar ook geen gevaar in schuilen. "Het grootste probleem is de menukaart. Plastic kaarten zouden moeten worden gedesinfecteerd. Wegwerpmenu's zijn ideaal."

Maar, zo benadrukt de professor, "zelfs als je een oppervlak waar het virus opzit, aanraakt dan kun je bijna niet besmet raken zolang je niet aan je mond, neus of ogen zit. Dus als je twijfelt kun je direct je handen gaan wassen."

Volgens de wetenschapper kunnen we dus met een (relatief) gerust hart naar een restaurant en hoeven we ons geen zorgen te maken over wat er in de keuken gebeurt.

Bron(nen):   CNN