Rokend personeel kost bedrijven duizenden dollars per roker

Er is in de VS nogal wat rumoer om deze studie die zegt dat een roker zijn of haar bedrijf gemiddeld 5800 dollar schade toebrengt. De studie is verschenen in het achtenswaardige tijdschrift 'Tabacco control Journal' en hoewel de gegevens niet zonder meer naar Nederland zijn te vertalen geven ze wel een indicatie. Rookpauzen. Rokers werken gemiddeld 30 minuten minder dan normale werknemers, omdat ze aan het roken zijn. Kosten 4000 dollar. In veel bedrijven zal dat hoger zijn, ook in Nederland. Rokers moeten steeds verder lopen naar de ruimte waarin ze mogen roken. De reistijd naar het rokershok maakt de verloren productiviteit hoger. Hogere ziektekostenverzekering. Wordt in de VS vaak betaald door het bedrijf. Rokers betalen een hogere premie: 2000 dollar. Hoger ziekteverzuim. Rokers hebben een slechtere gezondheid en verzuimen meer. Kosten: 500 dollar. Ontwenningsverschijnselen. (Zware) rokers hebben nicotine nodig om goed geconcentreerd te zijn. Vanaf een half uur na hun laatste sigaret neemt de concentratie en dus de arbeidsproductviteit af. Kosten: 400 dollar. Pensioenkosten. Hier hebben werkgevers een winstpunt. Rokers gaan eerder dood en dat scheelt premie. 300 dollar winst. Het doel van de studie was niet om voor eens en voor altijd vast te stellen wat een roker zijn bedrijf - en dus indirect zijn collega's - kost, maar wel om het bewustzijn te vergroten dat er hoge maatschappelijke kosten zijn verbonden aan roken  

Bron(nen):   Der Spiegel      

5 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. knier

  Gelukkig zijn niet-rokers allemaal de ideale werknemers?

 2. Calhoun84

  De werkgever moet gewoon zorgen dat er een rookruimte of een rookpaal in de buurt van de werkplek is. Bij ons wordt er gerookt in de koffie- en lunchpauzes en staat de rookpaal op nog geen minuut lopen. Merk dan ook weinig van verloren productiviteit. Als je op 20 hoog werkt en de rookpaal staat bij de parkeerplaats dan moet je ook niet vreemd op kijken dat je personeel wat langer weg is.

  Er zitten ook voordelen aan het roken, het is namelijk en prima manier om te netwerken! Bij het rookpunt kom je personeel tegen van alle lagen en het is de enige plek waar managers, administratief medewerkers, schoonmakers enz. met elkaar een praatje maken zonder dat elke groep bij elkaar in de koffiekamer plakt.

  • Loobs

   Ik ben zelf geen roker (meer), maar herinner me een onderzoek waaruit juist bleek dat rookpauzes de productiviteit ten goede komen. Het is het voor je uit staren, het even ‘niets’ doen, even weg van je scherm, waardoor je op goede ideeën komt, of de dingen opeens helder ziet.

   (in antwoord op Calhoun84)
  • nadine_v

   idd als er ergens iets te netwerken valt …
   als je stopt met roken mis je alle info

   (in antwoord op Calhoun84)
 3. dinoleonardo

  Ik moet elke keer weer lachen om een 1 april grap van een voormalig werkgever. In het bedrijfskrantje verscheen een bericht dat rokers zich moesten registreren. Uit berekeningen bleek namelijk dat iedere sigaret 20 minuten kost x gemiddeld 4 sigaretten. Iedere medewerker zou daarom 3 extra vakantiedagen krijgen per jaar, met uitzondering van de rokers. Heel de tent op zijn kop natuurlijk, de mooiste/merkwaardigste reacties werden in de volgende editie van het blaadje afgedrukt. Schitterend.

Reacties niet toegestaan