Op komst: Baby’s met drie ouders

In 2015 kan het in Engeland zover zijn: de geboorte van een kind met biologisch gesproken niet 2 maar 3 ouders. Het zal gaan om 1 vader en 2 moeders. In Engeland wordt juridisch de deur naar die ontwikkeling opengezet.  Met goede bedoelingen - moeders met aangeboren genetische defecten de kans geven op een eigen kind - maar met grote ethische risico's. Het werkt als volgt. Stel er is een moeder met een ernstige erfelijke genetische afwijking. Van haar eitje kan met een nieuwe techniek het beschadigde DNA worden vervangen door 'goed' DNA van een donor. Dat verbeterde eitje, van 2 moeders, wordt vervolgens bevrucht en teruggeplaatst in de moeder. Resultaat: een kind van - biologisch - 2 moeders. Volgens de Daily Mail wordt nog dit jaar regelgeving in Engeland zo veranderd dat dit juridisch mogelijk wordt. De donor zal volgens het voorstel niet worden erkend als ouder. Ook krijgt het kind niet het recht om later achter de identiteit van de donor te komen. Tegenstanders denken dat hiermee een principiële grens wordt overschreden. Want als de techniek er eenmaal is, dan staat de weg open voor de 'designer baby', het kind dat de eigenschappen krijgt die de ouders willen. Volgens Engelands chief medical officer, Professor Dame Sally Davies, is dat overdreven zorg. Zij vergelijkt de techniek met het vervangen van de batterijen van het eitje. Dat gaat veel minder ver dan het in detail ingrijpen. Tegenstanders denken dat dit het begin is van een ongewenste en gevaarlijke ontwikkeling.
If MPs approve the regulations at the end of next year, the first patients could be assessed and approved for treatment in 2015

4 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. RhodBerth

  Het kan beter officieel en gereguleerd gebeuren, dan schimmig en zonder toezicht. Maar als het kan zal het ook gaan gebeuren.

 2. Cornelis Berend

  Dat geëxperimenteer is tot daaraan toe. Het wachten is natuurlijk op een Amerikaanse slimmerik die bepaalde eigenschappen patenteert. Dat je moet dokken voor een kind met een IQ boven de 97. En dat je een copyright-proces aan je reet krijgt als je het verkeerde meisje bevrucht.

  Ik kan niet wachten… Op die ontwikkelingen dan.

  • RhodBerth

   Goed idee! Ik ga het patent aanvragen op blonde vrouwen met een IQ hoger dan 110! Dat moet lukken, want er is geen prior-art van te vinden!

   (in antwoord op Cornelis Berend)
   • DoubleUC

    Misschien is mijn vrouw een goede kandidaat: lange blonde haren, felblauwe ogen en een IQ van 154. Kom er maar eens om!

    (in antwoord op RhodBerth)

Reacties niet toegestaan