Bruin vet en kou tegen overgewicht

Mensen kunnen extra bruin vet aanmaken door bijvoorbeeld de thermostaat een paar graden lager te zetten. Dat blijkt uit onderzoek van het Universitair Medisch Centrum in Maastricht. Bruin vet zet energie om in lichaamswarmte, en kan daarom een middel tegen overgewicht zijn.

In tegenstelling tot wit vet, dat energie in het lichaam opslaat, verbruikt bruin vetweefsel energie om warmte te produceren. Nu bekend is dat blootstelling aan kou de aanmaak hiervan stimuleert, kunnen dikkere mensen hier mogelijk van profiteren. Zij hebben minder bruin vet dan slanke mensen.

Je moet dit echter wel zien als een extra duwtje, benadrukt onderzoekster Anouk van der Lans. ,,Als je alleen maar op de bank gaat zitten in een huiskamer waar het 16 graden is, maar niet sport en veel blijft eten, dan gaat het niet werken."

Slanke mensen

Zij wijst er ook op dat bruin vet suikers uit het bloed kan opnemen en bevindingen uit het onderzoek dus mogelijk goed nieuws zijn voor mensen met type 2 diabetes. Dat is de meest voorkomende soort waarbij het lichaam de bloedsuiker niet meer goed kan regelen.

Het onderzoek werd uitgevoerd bij slanke mensen, maar de onderzoekster verwacht dat de aanmaak van bruin vet ook een positief effect kan hebben op dikkere mensen.