Aantal besmettingen stabiel, minder overlijdens en opnames gemeld

In de afgelopen week zijn 3597 mensen positief getest op het coronavirus, een fractie meer dan een week eerder. Toen kreeg het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) 3588 meldingen over nieuwe besmettingen. Het aantal geregistreerde sterfgevallen en ziekenhuisopnames is afgenomen.

Het RIVM kreeg 24 meldingen over sterfgevallen, acht minder dan bij de vorige publicatie. "Deze gemelde patiënten zijn niet allemaal in de afgelopen week overleden", benadrukt het instituut. Meldingen komen vaak pas later binnen.

Volgens twee verschillende bronnen is het aantal ziekenhuisopnames gedaald. Stichting NICE (Nationale Intensive Care Evaluatie) registreerde afgelopen week 65 nieuwe opnames op verpleegafdelingen, tegen 111 in de voorgaande week. Op intensivecareafdelingen werden 11 nieuwe patiënten opgenomen. Een week eerder waren dat er 28.

Minder opnames
De GGD'en hebben 57 meldingen doorgegeven over coronapatiënten die in het ziekenhuis zijn opgenomen, tegen 84 in de week daardoor. Deze cijfers liggen steevast iets achter. Het RIVM meldt vanaf nu iedere week zowel de cijfers van NICE als die van de GGD'en.

Het zogeheten reproductiegetal is gelijk gebleven, op 1. Dat wil zeggen dat iedere persoon met het coronavirus gemiddeld één andere persoon aansteekt.

Tussen 24 en 30 augustus hebben 163.572 mensen zich laten testen, 23.000 meer dan een week eerder. Van alle Nederlanders die zich lieten testen, kreeg 2,2 procent een positief resultaat.

Zuid-Holland en Noord-Holland tellen de hoogste aantallen besmettingen. Van de steden spant Amsterdam de kroon. Het RIVM meldt verder dat de meeste besmettingen nog steeds plaatsvinden in de thuissituatie, gevolgd door reizen.