Frisdrank gelinkt aan gedragsproblemen jonge kinderen

Ziekte, Gezondheid, gezondheidszorg
zaterdag, 17 augustus 2013 om 12:55
welingelichtekringen header 1
Eerder al is de consumptie van frisdrank in verband gebracht met agressie, depressie en zelfmoordgedachten bij adolescenten. Nu wordt de suikerrijke drank ook gerelateerd aan gedragsproblemen bij jonge kinderen.
Een onderzoeksteam van onder andere de Harvard School of Public Health toonde aan dat er een verband is tussen het drinken van frisdrank en agressie, concentratieproblemen en afkickverschijnselen bij vijf jaar oude kinderen. Één van de onderzoekers: 'We ontdekten dat bij elk extra frisdrankje per dag, agressief gedrag bij jonge kinderen toeneemt.'
Kinderen die vier of meer drankjes per dag namen, hadden ruim twee keer zo vaak de neiging om dingen van anderen kapot te maken, in vechtpartijen te belanden en mensen aan te vallen. Ze hadden ook meer concentratieproblemen dan kinderen die geen frisdrank dronken. Er is voor tal van factoren gecorrigeerd, zoals sociodemografische kenmerken, maar ook depressie van moeder, gevangenschap van vader en huiselijk geweld.
Hoewel de aard van het verband nog niet geheel duidelijk is, zou het beperken van de frisdrankcomsumptie van kinderen gedragsproblemen kunnen verminderen.
Bron(nen): Science Daily