Tweede coronagolf begint verdacht veel op eerste te lijken

Het gaat niet goed, constateert het NRC. De tweede coronagolf begint langzaam maar zeker op de eerste te lijken. Er zijn nu bijna 4.600 besmettingen op één dag, een hoogtepunt sinds het testbeleid begin juni werd verruimd.

Het aantal ‘besmettelijke’ mensen, dat het RIVM berekent is naar schatting zo’n 146.000, ongeveer evenveel als half maart. En dat aantal stijgt.

Ook het aantal ziekenhuisopnames stijgt. Maandag lagen er 892 patiënten met corona in het ziekenhuis. Dat zijn er 82 meer dan de dag ervoor. Het aantal patiënten op de intensive care steeg met 14 naar 177. Het aantal sterfgevallen blijft wel laag, maar stijgt langzaam: maandag werden er zeven gemeld.

Het effect van de aanscherping van de maatregelen, zoals vorige week aangekondigd door premier Rutte, is nog niet zichtbaar. Het duurt even voordat mensen die vlak voor de nieuwe regels ingingen besmet raakten daadwerkelijk klachten krijgen en zich laten testen. Het kabinet hoopt aan het eind van deze week de eerste effecten te kunnen zien.

En als die effecten uitblijven is er maar één oplossing: strengere maatregelen.

Bron(nen):   NRC