Waarom minder sporten soms beter is om af te vallen

Je kunt sporten ook overdrijven. Natuurlijk val je er van af, maar als je er zo moe van wordt dat je daarna geen zin hebt om nog gezond te leven, dan schiet het niet zo op. Dat blijkt uit nieuw onderzoek van de universiteit van Kopenhagen. De onderzoekers volgden zestig gezonde mannen met een beetje overgewicht. Zij probeerden in dertien weken af te vallen. Degenen die elke dag dertig minuten aan sport deden, vielen 3,6 kilo af. De mannen, die elke dag een uur sportten, vielen 2,7 kilo af. Dit is opvallend, omdat met meer sporten meer calorieën worden verbrand. Interviews met de testpersonen gaven een verklaring: De mensen, die minder hard sportten, hadden meer energie en voelden zich gemotiveerder om een actieve en gezonde leefstijl vast te houden. Ze namen bijvoorbeeld vaker de trap en de fiets. De mannen die elke dag een uur sportten, voelden zich moe na de training en waren veel minder gemotiveerd om verder gezond te leven.

Bron(nen):   PsychCentral      

2 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Calhoun84

  Natuurlijk verbrand je kcal wanneer je sport. 30 minuten sporten per dag is gezond, maar om af te vallen wordt sporten teveel als wondermiddel gezien.

  Het aantal kcal wat je verbrand valt vies tegen, om het aantal kcal van een Big Mac te verbranden moet je meer dan een uur hardlopen. Veel belangrijker is om je eetpatroon aan te passen en de auto vaker te laten staan. Gewoon even wandelen als je bijvoorbeeld op bezoek gaat naar je ouders in plaats van de auto te pakken. Of op de fiets naar je werk in plaats van met de auto.

  • Peter

   Ik heb geen auto ofzo. Maar gemiddeld 2000 kkal per dag valt vies tegen.
   Als je ouder wordt ga je dat dubbel merken.
   Om inderdaad iets vets te verbranden ben je zo al een dag mee bezig.
   Nee, niet 1 uurtje sporten. Wandelen daar val je dan nog wel het meeste van af en is het minst vermoeiend. Fietsen kost meer kracht vooral tegen een heuveltje op.

   Nee, ik heb het helemaal gehad met dat lijnen en nee van (flink) sporten val je niet af. Wel honger lijden. Maar of dat nou gezond is ?
   Ik moest wel afvallen. Ben gegaan van zeker 150 kilo naar 90, maar zodra ik de teugels weer een beetje loslaat gaat het weer de verkeerde kant op.
   Alles wat lekker smaakt is kalorierijk. Stukje kaas ?
   1 plakje ?
   Ja, ik ben bijna een kaloriekenner geworden.
   1 plakje kaas is al gauw 100 kalorieën.
   Hele oude kaas veel lekkerder.
   Ja, en zout natuurlijk.

   Nee, ik benijd mensen niet die alles kunnen vreten zonder 1 gram aan te komen.
   Als de hongerwinter kom hebben die een groot probleem.
   En aan de buitenkant zie je niet hoe vet iemand van binnen is.
   Of ongezond. Maar niemand wordt gezond geboren.
   Al die slanktroep is helemaal ongezond. Kunstboter.
   Antibiotikamelk. Nee, dat drink ik amper.

   (in antwoord op Calhoun84)

Reacties niet toegestaan