Downsyndroom bijna uitgeroeid in Denemarken

In Denemarken werden vorig jaar nog maar 23 kinderen met downsyndroom geboren. Dat komt omdat 90 procent van de zwangere Deense vrouwen zich laat testen.
In Denemarken kunnen alle zwangere vrouwen gratis prenataal onderzoek laten doen. Deense artsen twijfelen er nu aan of dat wel zo’n goed idee is. Kinderen met downsyndroom worden er namelijk steeds vaker als een fout beschouwd en het was nooit het doel om het syndroom uit te roeien.
In Nederland wordt een dergelijk onderzoek pas aangeboden aan vrouwen boven de 36 jaar, omdat dan de kans op een kind met downsyndroom toeneemt. Er worden in ons land jaarlijks zo’n 275 downkinderen geboren. Vanaf 1 april 2014 komt er een nieuwe test, de Niet-Invasieve Prenatale Test (NIPT). Deze is goedkoper, minder risicovol, betrouwbaarder en hij kan eerder worden uitgevoerd. Maar waar in landen als Zwitserland en Frankrijk 80 procent van de zwangere vrouwen zich prenataal laat screenen, is dat in Nederland slechts een kwart.
Michel Weijerman, een gespecialiseerde arts, zegt hierover tegen Trouw: ‘Nederlanders zijn nuchter. Voor vrouwen achterin de dertig is het de laatste kans om een kind te krijgen. Zij willen gewoon graag een kind en als het een downkind blijkt te zijn, dan zeggen ze: het is niet anders’. Ook zou meespelen dat de levensverwachting en levenskwaliteit van mensen met downsyndroom zijn verbeterd. Door betere hartoperaties is de levensverwachting inderdaad omhoog gegaan, maar een groot deel van de mensen met Down heeft nog altijd veel last van sociale problemen.

Bron(nen):   Trouw      

11 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Apekool

  “…en als het een downkind blijkt te zijn, dan zeggen ze: het is niet anders’.”

  Lang leve de onwetendheid – niet (willen) weten wat je je huidige kinderen, je zelf, je nog ongeboren kind, je omgeving en de maatschappij aandoet. Vaak ook nog eens als gevolg van het uitstellen van de kinders tot een ‘handig’ moment…

 2. maurice

  “Denen zijn dus niet zo nuchter” Aldus een Michel Weijerman, een gespecialiseerde arts.

 3. KarlRuprechtKroenen

  De droom van Hitler volbracht.

  • Nero_Imperator

   Nou nou nou. Dat is ook wel weer overdreven, niet?
   Niet uit eigen ervaring, maar wel van dichtbij, kan ik u vertellen dat een kind met een handicap (niet alleen Down) vaak een bijzonder zware belasting is voor de ouder(s). Ik twijfel er niet aan dat vrijwel alle ouders, de normale althans, net zo veel van een kind met down of een andere handicap houden, als van ieder ander kind. Maar dat neemt niet weg dat een kind met een handicap een forse extra last met zich meebrengt, en in extreme gevallen zelfs ondraaglijk. Er zijn ouders die dat niet aankunnen, waardoor uiteindelijk zowel het gehandicapte kind als de ouders de vernieling in gaan. Dat zegt niets over die ouders, maar alles over de continue aandacht die een gehandicapt kind nu eenmaal vergt. Dat is slopend en niet iedereen kan dat aan. Zeker niet als je beseft dat dit niet ophoudt bij het 18e levensjaar, maar het hele leven lang duurt.

   Ik kan me voorstellen dat je daar op je 36e+ levensjaar niet (meer) aan wil beginnen. Nogal overtrokken om dat met Hitler te vergelijken. Ik zie nog geen vernietigingskampen of Jodensterren. Ik vermoed dat u extreem religieus van aard bent, anders kan ik zo’n opmerking niet plaatsen.

   (in antwoord op KarlRuprechtKroenen)
  • De Staatsburger

   De Schilder had blijkbaar ook humanitaire ideeën.

   (in antwoord op KarlRuprechtKroenen)
 4. KarlRuprechtKroenen

  Mooi verwijderd he.

 5. Soep Vork

  De titel klopt niet helemaal, had moeten zijn: in Denenmarken hebben ze bijna alle Downers uitgemoord

 6. Heisa

  Uitgeroeid???? Kan er niet beter boven het artikel staan. ,,Worden niet meer geboren”

  Uitroeien is vermoorden.

  ==

  uitroeien
  uitrukken, wieden afmaken, liquideren, verdelgen, vernietigen, wegvagen
  Gevonden op http://www.woorden-boek.nl/woord/uitroeien

 7. Jaap van der Torre

  Inderdaad een weerzin wekkende kop boven het artikel.
  Zeker voor de mensen met het syndroom of hun naasten. Hiermee krijgen de mensen met het syndroom het gevoel dat ze niet gewenst zijn.
  Ik wens alle mensen sterkte die op basis van welke test dan ook moeten beslissen over gewenst of ongewenst.

 8. Viper

  BAH ! wat een terminologie zeg Leuk voor mensen die te maken hebben met mensen met Down ………………

 9. Guest

  Walgelijke titel. Zit de redactie te slapen?

Reacties niet toegestaan