10 zinnige goede voornemens

Het is weer de tijd van de goede voornemens. Net als vorig jaar nemen we ons voor op dieet te gaan, te stoppen met roken, minder te drinken, minder geld te verspillen, enz. De kans is groot dat die voornemens - net als vorig jaar en het jaar daarvoor - na ongeveer 1 week sneuvelen. Misschien ligt dat niet aan jou, maar aan de aard van je voornemens. Probeer deze eens in 2014:
 1. Ik zal geloven dat ik goed genoeg ben zoals ik ben: niet perfect, niet zonder tekortkomingen. Ik zal heus nog wel fouten maken, maar toch ben ik goed genoeg en verdien ik liefde en respect (van mijzelf en van anderen).
 2. Ik zal ervan uitgaan dat ik een 'project in uitvoering' ben. Ik ben niet alles wat ik zou willen zijn, maar ik kan trots zijn op wie ik nu ben.
 3. Ik zal mijn negatieve innerlijke stem ('dit kan ik niet') veranderen in een positieve ('maar dat kan ik wél').
 4. Ik zal mezelf eraan herinneren dat ik, hoe moeilijk ik het soms ook heb, heel veel heb om dankbaar voor te zijn.
 5. Als ik mij eenzaam en verloren voel, zal ik begrip en aansluiting bij anderen zoeken in plaats van mijn toevlucht te nemen tot drank, drugs of eten.
 6. Ik zal het beste in mezelf waarderen in plaats van mezelf te vergelijken met anderen en mijn minpunten te benadrukken.
 7. Ik zal mijn honger naar kennis voeden door leergierig te zijn en dingen te bestuderen die mijn belangstelling wekken.
 8. Ik zal mezelf eraan herinneren dat er geen snelle, makkelijke manier is om de moeilijkste momenten van het leven te doorstaan, maar dat die momenten niet eeuwig duren en ik mij niet altijd zo rot zal blijven voelen.
 9. Ik zal mijn best doen om welwillend te reageren op kritiek en het leren zien als een andere manier waarop mensen tegen dingen aankijken.
 10. Ik zal een stapje terug doen wat betreft alles wat ik nog 'moet', zodat ik meer tijd over houd voor mezelf en mijn naasten.
 

Bron(nen):   PsychCentral      

7 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Pietje_Precies

  gatver, nu al geen zin meer in 2014….

  • Kopje thee

   Hahaha! Ik kreeg ook jeukende tenen van deze zalvende new-age prietpraat. Tel net te vaak ‘ik’ in dit lijstje.

   (in antwoord op Pietje_Precies)
   • Henk Daalder Windparken Wiki

    Je kunt alleen voor jezelf een besluit nemen

    Anderen moeten dat ook voor zichzelf doen

    (in antwoord op Kopje thee)
    • Kopje thee

     Het zou mooi zijn als die besluiten weer eens iets meer naar buiten gericht werden, zo langzamerhand. Dit is natuurlijk vloeken in de hyperegocentrische new age kerk (alomtegenwoordig sinds eind jaren negentig) maar ik zie al die ik-jes, zappend van de ene navelstaarderige spiritualiteit naar de andere, er niet veel gelukkiger op worden, namelijk.

     (in antwoord op Henk Daalder Windparken Wiki)
 2. Henk Daalder Windparken Wiki

  Ik hoop dat ca 1 miljoen houtkachel stokers hun kachel ombouwen naar gas, evt met afstandbediening en nep houtblokken.
  Veel prettiger in het gebruik, en een stuk gezonder, voor zichzelf, en de buren.
  Bovendien overschrijden ze de luchtvervuilings norm niet meer.

  Vuurwerk zorgt voor maar 1 dag voor een overschrijding.
  Een houtkachel stoker, doet dat het hele stookseizoen lang, ca 150 dagen van het jaar.

  • input@nu

   Ik heb veel begrip voor je standpunt, maar het is wel een beetje een vreemde combinatie met het artikel hierboven.

   Wat betreft houtkachels: ik betwijfel het of het er ca. 1 miljoen zijn in Nederland, en of deze dan ook 100% gebruikt worden of alleen op zon- en feestdagen. Als het inderdaad zo zou zijn dat onze bossen bedreigd worden door grootschalige winning van brandhout, en onze steden verstikt door een walm van roet, dan sta ik vierkant achter je.
   Maar vooralsnog zie ik vooral vervuiling door auto’s, vrachtauto’s, (onnodige) afvalproductie en aantasting van het landschap.
   Een afschaffen van de forensensubsidie / reiskostenvergoeding zou ik daarom van harte toejuichen.

   (in antwoord op Henk Daalder Windparken Wiki)

Reacties niet toegestaan