Vijf voedingstrends die in 2014 hopelijk verdwijnen

Het ene jaar is het Montignac, het andere Atkins of Sonja Bakker. Elk jaar kent zijn eigen dieet. De gezondheidsclaims zijn zelden echt bewezen en sommige diëten zijn ronduit slecht voor je. Dat geldt ook voor de dieethypes van 2013.
Het paleo-dieet
Er is niet zoveel mis met een beetje paleo-dieet. Maar het zogenaamde ‘The whole 30 diet’ slaat door. Het verbiedt om peulvruchten, meergranenproducten en melkproducten te eten of te drinken (laat staan alcohol, suiker of koffie). Afgezien van allerlei tekorten die je oploopt in zo’n maand, is de terugval erna enorm groot.
Glutenvrij eten
Glutenvrij eten is een hype. Het is niet gezond en je valt er niet van af. Alleen mensen met coeliakie zouden gluten weg moeten laten. Voor de meeste anderen is er slechts een placebo-effect.
Het sapdieet
Een week lang alleen maar sapjes drinken, daar zou je van ontgiften. Helaas kan dat niet. Je lever ontgift je lichaam en die help je niet door een week lang niets te eten. Sterker nog, vooral fruitsappen bevatten heel veel suiker, zonder dat ze het dempende effect van vezels hebben, dat in gewoon fruit wel zit.
Het 80-10-10 dieet
Dit is een radicaal veganistisch dieet dat bestaat uit 80 procent koolhydraten (vooral uit fruit), 10 procent vetten en 10 procent eiwitten. Als je bijna alleen maar fruit eet kom je allerlei voedingsstoffen tekort, zoals vitaminen B-12, zink en ijzer.
De Voedselzandloper
Er staan goede tips in het boek en minder suiker eten is zeker geen slecht idee, maar de gezondheidsclaims in het boek zijn lang niet zo wetenschappelijk onderbouwd als wordt

Bron(nen):   Huffington Post      

8 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Leo

  Afvallen doe je met je hoofd en niet met je buik, de noodzaak tot een dieet heeft alles te maken met leefwijze.
  Eet aan tafel en niet bij de TV.
  Zorg dat je van alles wat eet en eet gevarieerd.
  Koop geen voorbewerkte producten en kijk of je nog kunt zien waarvan het gemaakt is. Voorbewerkte producten bevatten veel vet, suiker, vulmiddel en geurmiddel. Herkomst en kwaliteit zijn gecamoufleerd en twijfelachtig.
  Snij zelf je groenten en geniet van de geur hiervan.
  Koop biologische producten, deze zijn duurder maar je hebt er ook minder van nodig, uiteindelijk ga je minder eten en krijg je ook minder vet, suiker en vulmiddel binnen. Je voelt je dan ook beter.
  Geef alle dieetboeken aan de kringloopwinkel en hou je hoofd leeg van al die extremiteiten.

  Je zult zien dat het leven er zelfs leuker van wordt en je minder alcohol gaat drinken.

 2. Janneke van Vught

  Ik hoef me gelukkig nooit druk te maken over mijn gewicht en wellicht is dat de rede dat ik geen van de bovengenoemde diëten ken. Glutenvrij eten is toch iets voor mensen met een gluten allergie?

 3. IwanovKapotjeplov

  Glutenvrij eten is beter voor meer dan alleen coeliakie patiënten. Ook mensen met een intolerantie voor gluten kunnen beter glutenvrij eten, anders kunnen ze alsnog coeliakie ontwikkelen. Men schat dat ongeveer 15% van alle mensen in min of meerdere mate een intolerantie voor gluten heeft.

  Met afslanken heeft het natuurlijk helemaal niks te maken.

 4. Karel Kritisch

  De voedselzandloper is een prima boek en de bronnen van de wetenschappelijke artikelen staan er gewoon bij. Vooraanstaande wetenschappelijke bladen. Ik ben al zeven kilo kwijt en voel me veel fitter sinds ik anders ben gaan eten. Nee de schijf van vijf dat is lekker onderbouwd. Plaat voor je kop.

 5. Lieve de Kok

  Ik eet al langer volgens het Paleodieet dan het Paleodieet bestaat, 24 jaar. Dankzij die manier van eten heb ik mijn leven terug. Van volledig arbeidsongeschikt naar sen 40-urige werkweek. Afwijken van Paleo betekent dat mijn klachten terugkomen. Voor wat betreft granen: niemand met ons westerse genoom (ik heb het dus niet over Aziaten en rijst) zou granen moeten eten. Zie het artikel van Pruimboom en de Punder (Universiteit Graz en Girona). Klik in de volgende link op download full text http://www.mdpi.com/2072-6643/5/3/771 Prof. Dr. Frits Muskiet doet inmiddels al 9 jaar onderzoek naar Paleo. Lijkt me toch niet de minste. Ook Dr. Jean Seignalet uit Frankrijk (belangrijk onderzoeker op het gebied van voeding aan de universiteit Montpellier en trouwens ook pionier op het gebied van niertransplantaties) raadt de consumptie van granen, melkproducten en suikers af.

 6. robin

  Er is door de auteur geen enkele moeite genomen na te denken over de inhoud van het artikel. Waarom heeft mevr. Kras ervoor gekozen om deze informatie de wereld in te helpen?
  Een paar kritische noten:
  1. Er wordt gesteld dat de gezondheidsclaims zelden zijn bewezen. Er is genoeg bewijs dat paleo en glutenvrij voor veel mensen een gezondere keuze zou zijn (de andere dieten weet ik niet genoeg van).
  2. Slecht bewijs gebruiken als argument in een artikel dat krom staat van slechte bewijsvoering. Funny.
  3. Dit artikel is een duidelijk voorbeeld van het genereren van content voor de website met als enige doel het hebben van content. Er is duidelijk geen aandacht besteed aan de inhoud.
  4. De auteur heeft naar mijn idee geen expertise over dit onderwerp. Klakkeloos overnemen van andere bronnen zonder na te denken staat zo haaks op de naam die jullie hebben gekozen voor de website dat het grappig is…

 7. Lieve de Kok

  Mevrouw Kras??? We wachten nog steeds op antwoord.

Reacties niet toegestaan