Vijf voedingstrends die in 2014 hopelijk verdwijnen

Ziekte, Gezondheid, gezondheidszorg
dinsdag, 31 december 2013 om 8:08
welingelichtekringen header 1
Het ene jaar is het Montignac, het andere Atkins of Sonja Bakker. Elk jaar kent zijn eigen dieet. De gezondheidsclaims zijn zelden echt bewezen en sommige diëten zijn ronduit slecht voor je. Dat geldt ook voor de dieethypes van 2013.
Het paleo-dieet
Er is niet zoveel mis met een beetje paleo-dieet. Maar het zogenaamde ‘The whole 30 diet’ slaat door. Het verbiedt om peulvruchten, meergranenproducten en melkproducten te eten of te drinken (laat staan alcohol, suiker of koffie). Afgezien van allerlei tekorten die je oploopt in zo’n maand, is de terugval erna enorm groot.
Glutenvrij eten
Glutenvrij eten is een hype. Het is niet gezond en je valt er niet van af. Alleen mensen met coeliakie zouden gluten weg moeten laten. Voor de meeste anderen is er slechts een placebo-effect.
Het sapdieet
Een week lang alleen maar sapjes drinken, daar zou je van ontgiften. Helaas kan dat niet. Je lever ontgift je lichaam en die help je niet door een week lang niets te eten. Sterker nog, vooral fruitsappen bevatten heel veel suiker, zonder dat ze het dempende effect van vezels hebben, dat in gewoon fruit wel zit.
Het 80-10-10 dieet
Dit is een radicaal veganistisch dieet dat bestaat uit 80 procent koolhydraten (vooral uit fruit), 10 procent vetten en 10 procent eiwitten. Als je bijna alleen maar fruit eet kom je allerlei voedingsstoffen tekort, zoals vitaminen B-12, zink en ijzer.
De Voedselzandloper
Er staan goede tips in het boek en minder suiker eten is zeker geen slecht idee, maar de gezondheidsclaims in het boek zijn lang niet zo wetenschappelijk onderbouwd als wordt
Bron(nen): Huffington Post