De eindstand: 11 ogen, 11 handen, 184 vingers

Elf handen zijn volledig tot gedeeltelijk geamputeerd als gevolg van het gebruik van illegaal vuurwerk rond afgelopen Oud&Nieuw. Daarnaast zijn 184 vingers verwond of geamputeerd en zijn er 13 slachtoffers met ernstige verwondingen in het gelaat. Eerder was al bekend dat 11 mensen het licht in een oog moeten missen Het jongste slachtoffer met letsel is twee jaar oud. De ernst van het hand- en gelaatletsel is dit jaar sterk toegenomen door illegaal vuurwerk. Dat constateert de Nederlandse Vereniging voor Plastische Chirurgie (NVPC) op basis van een inventarisatie en analyse van het aantal slachtoffers en de ernst van vuurwerkletsel, behandeld door plastisch chirurgen. Illegaal vuurwerk is onvoorspelbaar en blijkt zwaarder te zijn geworden en daardoor extra gevaarlijk”, stelt Annekatrien van de Kar, plastisch chirurg en verantwoordelijk voor het onderzoek. Het overgrote deel van de slachtoffers heeft het vuurwerk zelf aangestoken (81%). De NVPC wil dat de overheid maatregelen neemt in de vorm van het afschaffen van consumentenvuurwerk en strenge controle op en aanpak van illegaal vuurwerk. Van de Kar namens de NVPC: „De nasleep is vaak langdurig: oefentherapie, meerdere operaties en vaak chronische pijn. De patiënten met gelaatsletsel en brandwonden aan handen of gelaat houden daarnaast in sommige gevallen blijvend ontsierende littekens. Daarnaast speelt bij met name de handslachtoffers ook nog het probleem van blijvende arbeidsongeschiktheid en carrières die in puin liggen. Tachtig procent van de meerderjarige slachtoffers is voor z’n werk voornamelijk afhankelijk van de handen.”  

10 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Kopje thee

  Ja hè getsie nu hebben we die foto wel gezien hoor!

 2. kletsmajoor

  En een dode.

 3. Schaap_over_de_dam

  Kopje thee?

 4. Hans de Groot

  Dit is echt heftig! Tijd voor een verbod. gewoon in het midden van Amsterdam een prachtig professioneel vuurwerk afsteken 🙂

 5. Paulraw

  Het jongste slachtoffer met letsel is twee jaar oud.Die kan het niet zelf hebben gedaan….
  Dit heet dan zeker collateral damage…En moet blijkbaar worden geaccepteerd?
  Verbieden dat vuurwerk net als elders

  • RhodBerth

   We moeten alles verbieden waar dingen mis mee gaan.
   Kortom, we moeten alles verbieden.

   200 gewonden op 2 miljoen vuurwerk afstekers is toch een kans van 0,01% op letsel.
   Dat is gewoon een te groot risico.

   Ik hem m’n kinderen ook van sport afgehaald, daar komen ook alleen maar ongelukken van. Niet meer op wintersport, en we gaan van de zomer ook niet meer zwemmen. Er verdrinken namelijk regelmatig kinderen. Levensgevaarlijk.

   (in antwoord op Paulraw)
  • Pietje_Precies

   je kunt beter die ouders steriliseren

   (in antwoord op Paulraw)
 6. Pietje_Precies

  ja het wordt hoog tijd dat we illegaal vuurwerk gaan verbieden.

Reacties niet toegestaan