Janssen-vaccin wordt niet meer gebruikt

Het kabinet neemt het advies van de Gezondheidsraad over om jongere groepen alleen nog tegen corona te vaccineren met Pfizer of Moderna. Dat heeft demissionair minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge woensdag bekendgemaakt. Dat kan omdat er nu meer vaccins van dit type beschikbaar zijn en de virussituatie het toelaat. De verwachting is dat het hierdoor ongeveer een week langer zal duren voor iedereen haar of zijn eerste prik heeft gehad.

De vaccins van Pfizer en Moderna werken anders dan die van Janssen en AstraZeneca. Het zijn zogenoemde mRNA-vaccins, en die groep blijkt nu minder bijwerkingen te hebben. De zogenoemde vectorvaccins van Janssen en AstraZeneca zijn volgens de Gezondheidsraad wel gewoon veilig om te gebruiken, maar inmiddels wegen de voordelen daarvan niet meer op tegen de nadelen.

Het middel van Janssen heeft wel nog als voordeel dat er maar één inenting nodig is. De minister wil "goed onderzoeken" of het misschien toch mogelijk is om mensen de mogelijkheid te geven voor dit middel te kiezen. Daar zitten volgens hem wel juridische "haken en ogen" aan.