Meer dan 10.000 nieuwe coronagevallen, hoogste aantal sinds kerst

Voor het eerst sinds 25 december zijn meer dan 10.000 nieuwe coronagevallen vastgesteld in één dag tijd. Tussen vrijdagochtend en zaterdagochtend kreeg het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) 10.345 meldingen van positieve tests. Dat is een stijging van 49 procent ten opzichte van de bijna 7000 positieve tests die het RIVM vrijdag meldde.

De 10.345 nieuwe gevallen zijn meer dan afgelopen zaterdag, zondag, maandag, dinsdag en woensdag bij elkaar. Vorige week zaterdag waren er iets meer dan 1100 positieve tests. Dat betekent dat het dagcijfer in een week tijd is vernegenvoudigd. Dat is niet eerder voorgekomen tijdens de uitbraak in Nederland, die inmiddels 500 dagen duurt.

In Amsterdam kwamen 900 nieuwe gevallen aan het licht. Voor de hoofdstad is dat een record. In de gemeente Utrecht testten 793 mensen positief en in Rotterdam 688. In Groningen kregen 426 mensen te horen dat ze het virus hebben opgelopen en in Den Haag 388 inwoners. In slechts 15 gemeenten was geen enkele positieve test. Dat is laagste aantal in lange tijd.

Het aantal sterfgevallen stijgt vooralsnog niet. Het RIVM kreeg afgelopen etmaal één bericht dat een coronapatiënt aan het virus was overleden. Dit was een inwoner van Bodegraven-Reeuwijk. Dat het overlijden nu werd gemeld, wil niet zeggen dat deze persoon in de afgelopen 24 uur is gestorven. Het duurt soms een tijdje voor een sterfgeval is geregistreerd.