Wordt het een golf of een golfje? Kans op 22.000 coronapatiënten in ziekenhuizen

Dat het coronavirus in het najaar weer oplaait, daar zijn virologen het vrijwel over eens. Hoe erg het gaat worden? Dat hangt ervan af welke versoepelingen Rutte en co. gaan doorvoeren op 20 september.

Het RIVM becijferde dat er voor het najaar nog zo'n 2200 tot 3400 ic-opnames op stapel staan en 16.000 tot 22.000 gewone ziekenhuisopnames, zo schrijft de Volkskrant. Voor de ic's is dat nog altijd twee tot drie keer zoveel als de zorg aankan. Maar die coronapatiënten komen natuurlijk niet allemaal tegelijk in de ziekenhuizen terecht. Tenminste, als je niet alle maatregelen in één keer loslaat.

Je denkt misschien dat iedereen nu onderhand wel is gevaccineerd of besmet is geweest, maar 1,8 miljoen Nederlanders weigerden de coronaprik. Daarnaast zijn er nog zo'n 750.000 mensen bij wie het vaccin bijvoorbeeld vanwege een immuunziekte niet goed werkt. In totaal kunnen er dus nog 2,5 miljoen mensen corona krijgen in ons land.

RIVM-hoofdwetenschapper Jaap van Dissel benadrukte woensdag tijdens een presentatie voor de Kamercommissie voor Volksgezondheid, Welzijn en Sport wel dat die mensen niet tegelijk in het ziekenhuis belanden. "Aan de andere kant: iedereen die onbeschermd is, zal vroeger of later met het virus in aanraking komen."

Israël, dat voorloopt met vaccineren, ziet de ziekenhuiscijfers alweer oplopen. Begin deze week lagen er 514 coronapatiënten in het ziekenhuis, een stijging van 30 procent in een paar dagen. En verontrustend: ouderen die als eerste een prik hebben gehad zijn oververtegenwoordigd, wat er op kan wijzen dat het vaccin uitgewerkt raakt.

Daarbovenop is er een aardige kans dat er een zwaar griepseizoen aankomt, omdat het vorig jaar door de lockdowns uitbleef. Mensen hebben daardoor mogelijk minder immuniteit tegen de griep.

Kortom: het wordt een spannend najaar.

Bron(nen):   De Volkskrant