Ligt het tóch niet aan jou: gen AMY1 maakt dik
Wat zou het fijn zijn als je niet dik bent of wordt omdat je geen zelfbeheersing hebt of te weinig sport, maar omdat je de verkeerde aanleg hebt. Goed nieuws: misschien is dat wel zo. Er zijn nieuwe, sterke aanwijzingen dat het gen AMY1 grote invloed heeft op de mate waarin en de snelheid waarmee koolhydraten worden verbrand.
Een internationale onderzoeksgroep heeft vastgesteld dat er een genetisch verband is tussen de stofwisseling van koolhydraten en de Body Mass Index van mensen. Zij keken specifiek naar het gen AMY1, dat onder andere in het speeksel wordt aangetroffen en dat een sterk effect heeft op de eerste afbraak van koolhydraten en zetmeel. Over het onderzoek werd onlangs gepubliceerd in het tijdschrift Nature Genetics.
De onderzoekers zagen een sterk verband tussen de aanwezigheid van het AMY1-gen en de BMI van mensen. Het onderzoek vond plaats onder 6200 mensen. Er werd bepaald hoeveel kopieën zij hadden van het AMY1-gen. Bij aanwezigheid van een een beperkt aantal kopieën van het gen bleek de de BMI hoger en de kans op overgewicht groter.
Imperial College
Bron(nen):
Onduidelijk verhaal. Zorgt dat AMY1-gen er voor dat je lichaam méér energie uit dezelfde hoeveelheid voedsel kan halen? Of verloopt de vertering alleen iets sneller?
Trouwens, of dat gen nou wel of niet veel invloed heeft op de efficiëntie van de vertering van koolhydraten, er blijft gelden: als je niet te veel eet wordt je niet dik. Iemand met extra copieën van dat gen moet dan hoogstens iets minder eten dan iemand zonder die extra genen.
Je kunt nooit aankomen als je minder calorieën eet dan je verbrandt, Emmeke. Ieder pondje gaat door het mondje.
Als het voornamelijk met koolhydraten te maken heeft laat dan gewoon brood, pasta, aardappelen en rijst staan. Eet alleen vlees, vis, groente en fruit. Zitten weliswaar ook koolhydraten in, maar wel in mindere mate, en in heel andere verhoudingen en andere koolhydraatketen-lengtes.