Middagdutje verhoogt kans op vroegtijdige dood

Britse wetenschappers hebben aangetoond dat volwassenen die overdag een uur of meer slapen een verhoogde kans hebben op vroegtijdig overlijden. De grootste risico's lijken te zijn verbonden met longziekten, zoals bronchitis, emfyseem en longontsteking. Volwassenen die dagelijks een dutje doen hebben tot 2,5 keer meer kans te sterven aan aandoeningen van de luchtwegen dan degenen die dat niet doen. Volgens de onderzoekers kan dutten leiden tot ontstekingen in het lichaam. Anderzijds is het ook mogelijk dat dommelen overdag een signaal is dat de persoon een longziekte heeft. Aan het onderzoek namen meer dan 16.000 Britse mannen en vrouwen ouder dan 13 jaar deel. De deelnemers deden verslag van hun slaapgewoonten, waaronder de vraag of ze een dutje deden overdag. Vervolgens werden ze 13 jaar door de onderzoekers gevolgd, die het aantal sterfgevallen - net iets meer dan 3000 - en de doodsoorzaken registreerden. Toen ze de sterftecijfers koppelden aan de slaapgewoonten, vonden ze dat het risico op overlijden licht gestegen was met ongeveer 14% bij mensen die overdag minder dan een uur sliepen. Maar als hun dutjes meer dan een uur duurden, steeg het risico met 32%. Bij de doodsoorzaken vonden ze dat de kans op sterven aan een ziekte van de luchtwegen meer dan verdubbelde als de middagdutjes meer dan een uur duurden. Vorig jaar bleek uit een Chinese studie dat overdag gedurende 30 minuten slapen de kans op diabetes type 2 verhoogt. Maar ook hier viel niet uit te sluiten dat een nog niet ontdekte diabetes ervoor zorgde dat mensen overdag moe waren. Andere studies wezen er dan weer op dat een middagdutje het risico op hartaanvallen en beroertes verkleint.

Bron(nen):   Daily Mail      

4 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Buck Danny

  Oké, je kunt dus kiezen uit beter concentreren, of eerder dood gaan: https://www.welingelichtekringen.nl/gezond/223978/powernap-is-goed-voor-je.html

 2. Paulraw

  Dan moeten de sterftecijfers rond de Middellandse Zee wel draconisch zijn met al die siësta’s….

 3. catchit64

  Bijzonder… mijn beide grootmoeders deden middagdutjes vanaf dat ze een jaar of 55 waren en mijn grootvader sliep tussen 1 en 3 iedere middag en allen zijn ruim 90 geworden. Goeie genen?

 4. Prikker

  Of zou ‘t zo zijn dat mensen met een longaandoening en/of diabetes eerder behoefte hebben aan een middagdutje… en dus eerder sterven omdat ze een aandoening hebben.

Reacties niet toegestaan