Krijg je echt kanker van suiker eten?

Het korte antwoord van een klinisch specialist, Josette Snyder, RN, MSN, AOCN.

"Je hebt misschien de uitdrukking gehoord: "Suiker voedt kanker".

Dit idee heeft je misschien doen twijfelen of je moet stoppen met het eten van suiker uit angst om de groei van kanker te voeden en angst om kanker te krijgen. Helaas: helemaal onzin is het zeker niet.

Onderzoek ondersteunt het idee dat kankercellen meer suiker consumeren dan normale cellen, maar er is geen sluitend bewijs dat aantoont dat het eten van suiker kanker sneller laat groeien.

Dat betekent echter niet dat een dieet met veel suiker gezond is. Het eten van te veel suiker staat in verband met gewichtstoename, obesitas en diabetes , allemaal risicofactoren voor kanker.

Alle cellen in ons lichaam, inclusief kankercellen, hebben suiker (glucose) nodig voor energie. Ons lichaam heeft verschillende back-upstrategieën om de bloedsuikerspiegel normaal te houden. Zelfs zonder koolhydraten te eten, maakt je lichaam suiker uit andere bronnen, waaronder eiwitten en vetten.

Tijdens de behandeling en het herstel van kanker heeft ons lichaam energie nodig. Als je je dieet beperkt in de veronderstelling dat je helpt, kan het zijn dat je jezelf energiebronnen ontneemt die je nodig hebt om kanker te bestrijden.

Het beeld is dus gemengd. Teveel suiker kan zeker verband houden met je kans op kanker. Maar geen suiker eten is zeker niet verstandig."

Bron(nen):   Cleveland Clinick