Onderzoekers staan perplex: stress is echt besmettelijk

We wisten wel dat gapen besmettelijk was, ook tranen komen nogal eens opzetten als anderen huilen. Nu is ontdekt dat stress ook overdraagbaar is. Alleen al het kijken naar gestreste mensen is genoeg om je lichaam het stresshormoon cortisol aan te laten maken. De onderzoekers noemen het verbazingwekkend dat de stress daadwerkelijk meetbaar is bij anderen door het vrijkomen van het stresshormoon. Vooral kijken naar een gestreste partner zorgt voor stress, maar ook de stress van vreemden is overdraagbaar en van stress op tv wordt nog een kwart van de mensen gespannen. Empathische stress, zoals de onderzoekers het noemen, moet niet worden genegeerd. Een chronisch verhoogd cortisolniveau is schadelijk voor het immuunsysteem en veroorzaakt tal van psychische problemen. Mensen die continu samenleven met een gestrest persoon lopen zo de kans om zelf ook overspannen te raken. Opvallend is dat mannen en vrouwen even vaak gestrest reageren op de stress van anderen.

Bron(nen):   PsychCentral      

3 Reacties Doe mee met de discussie →


  1. Solonechope

    Sjonge, bepaalt geen sterke nulhypothese.

  2. Templein

    Geldt het ook voor ADHD en andere explosief toenemende aandoeningen? Dan zouden kleinere klassen een goed tegengif kunnen zijn.

  3. Ron C. de Weijze

    Besmetting door hormonen, als dat al mogelijk is, of door gedrag, is altijd nog onwaarschijnlijker dan in dezelfde situatie verkeren. Stress wordt volgens mij bepaald door extrinsieke motivatie, waar onze samenleving van doordrenkt is (politiek, media, marketing) en waartegen het enige echt diep werkende stress-verminderende middel het beproefde cronyisme is. Minder daarvan is hoger opgeleid zijn (zie “minder stress bij hoger opgeleiden” van paar dagen geleden op WIK) en meer daarvan is dus “besmettelijker” voor meer mensen of laten we zeggen het standaardniveau. Met empathie heeft het volgens mij zeker NIET te maken of het moet empathie onder cronies zijn.

Reacties niet toegestaan