Steeds meer keelkanker door orale seks

Orale seks is niet zonder risico: je kunt er keelkanker van krijgen door overdracht van het humaan papillomavirus (hpv). Het aandeel van door hpv veroorzaakte keelkanker in Nederland is de afgelopen twintig jaar verzesvoudigd, schrijft De Volkskrant op basis van onderzoek van Michelle Rietbergen, die vandaag promoveert aan het VUmc. Roken en overmatig alcoholgebruik kunnen ook leiden tot keelkanker, maar nu blijkt dat van alle keelkankergevallen - 550 per jaar - ruim 30 procent door het humaan papillomavirus wordt veroorzaakt. Dat was in 1990 nog maar 5 procent.

Hpv-keelkanker komt drie keer vaker voor bij mannen dan bij vrouwen. Daarin speelt een mannelijk hormoon mogelijk een rol, zegt Rietbergen. Maar ook is de zogeheten viral load het hoogst in de baarmoedermond: daar is het meest van het virus aanwezig. Via orale seks zou dat dus snel overgedragen kunnen worden.

Promotor René Leemans van het VUmc, voegt toe: 'Keelkanker door hpv is een belangrijk probleem aan het worden. In de VS is hpv-keelkanker al een grotere bedreiging voor de volksgezondheid dan baarmoederhalskanker. Er is ook goed nieuws. Keelkanker veroorzaakt door seks is beter behandelbaar dan keelkanker veroorzaakt door bijvoorbeeld roken. Als je moet kiezen kun je dus beter stoppen met roken

3 Reacties Doe mee met de discussie →


  1. Robin

    “Als je moet kiezen kun je dus beter stoppen met roken”. Echt juffrouw du Roy?

  2. marianne martens

    Na alle soorten condooms voor ieder wat wils komt er vast een tong-condoom.

  3. Pietje_Precies

    alles wat lekker is is slecht voor je 🙁

Reacties niet toegestaan