Nieuwe coronavariant met veel mutaties ontdekt in Afrika

Wetenschappers hebben een nieuwe coronavariant ontdekt met een 'extreem hoog aantal mutaties'. B.1.1.529, zoals de variant heet, baart hen zorgen, al is de mate van besmettelijkheid nog onduidelijk, schrijft The Guardian.

Er zijn tot nu toe tien gevallen gevonden in drie landen, Botswana, Zuid-Afrika en Hongkong (bij een reiziger die terugkwam uit Zuid-Afrika). Reden tot zorg is het hoge aantal van 32 mutaties op het spike-eiwit. Dit is het deel van het virus dat door vaccins wordt gebruikt om het immuunsysteem te instrueren tegen Covid. Mutaties in het spike-eiwit kunnen het vermogen van het virus om andere cellen te infecteren en te verspreiden beïnvloeden. Ook is het moeilijker voor immuuncellen om het virus aan te vallen.

Viroloog aan het Imperial College London, dr. Tom Peacock, schreef dat het 'ongelooflijk hoge aantal spike-mutaties reden is tot grote zorg.' "De variant moet heel goed worden gemonitord, vanwege dat gruwelijke spike-profiel," aldus Peacock. Maar voegt hij eraan toe: "Het kan zijn dat het een zeldzaam cluster is en dat de variant zich niet snel verspreidt. Ik hoop dat dat het geval is."

Professor in de microbiologie Ravi Gupta van Cambridge University zegt dat onderzoek naar de coronavariant uitwijst dat twee van de mutaties de infectiegraad verhevigden en de herkenning door antilichamen verminderden. "Het ziet er zeker zorgwekkend uit," zegt Gupta tegen The Guardian. "Maar een heel belangrijke eigenschap van het virus is nog onbekend, namelijk hoe snel het zich verspreidt. Ontsnapping aan immuniteit is maar een deel van het plaatje van wat ons te wachten staat."

Bron(nen):   The Guardian