‘Voldoende beweging halveert kans op hartziekten’

Te weinig bewegen is de grootste risicofactor voor hartziekten bij vrouwen boven de dertig. Dat blijkt uit Australisch onderzoek. ,,Als alle dertigplussers de bewegingsrichtlijnen zouden opvolgen, zouden daarmee 3.000 levens per jaar worden gered, alleen al in Australië'', zeggen de onderzoekers. Vrouwen moeten meer worden gewaarschuwd voor de gevaren van inactiviteit. Dat is namelijk gevaarlijker dan andere risicofactoren zoals overgewicht. Ook de Britse Hartstichting vindt dat te weinig beweging de kans op hartziekten erg vergroot. De Australische Universiteit van Queensland volgde 30.000 vrouwen die zijn geboren tussen 1920 en 1980. Roken was het slechtst voor het hart bij vrouwen onder de dertig. Maar daarna stoppen veel vrouwen met roken en wordt het gebrek aan beweging de belangrijkste oorzaak van hartziekten. ,,Vrouwen moeten meer bewegen, vooral als ze ouder worden, minstens 30 minuten, maar het liefst 45 minuten per dag. Dat kan de kans op hartziekten halveren,'' zo zegt Professor Wendy Brown, die onderzoek doet naar beweging en gezondheid.

Bron(nen):   BBC      

1 Reactie Doe mee met de discussie →


  1. Vogelbeest

    Het totaal vermijden van (geraffineerd)(gehard) plantaardig vet zorgt voor een overige 68% afname van hart- en vaatziekten. De overige 2% zijn mensen die een genetische afwijking hebben.
    Naar het zich op dit moment lijkt aan te zien zijn (alleen gezuiverd, verder onbehandeld) kokosvet en olijfolie de enige 2 plantaarde vetten die niet tot hart- en vaatziekten leiden.
    Jarenlang heeft de industrie ons voorgehouden dat plantaardig vet gezonder was dan verzadigd dierlijk vet.
    Inmiddels duiken er aan alle kanten signalen en statistieken op waaruit blijkt dat hart- en vaatziekten voor 1920 niet eens bestonden. In 1920 is de procedure om vetten raffineren en te harden (er een smeltpunt aan te geven) uitgevonden. In de decennia die daar op volgen zien we een explosieve toename van de raffinage van plantaardig vet, en in een gelijke curve die 10 a 20 jaar achterloopt zien we de hart- en vaatziekten ontstaan.

Reacties niet toegestaan