Vijf mythes over gluten

Steeds meer mensen denken dat het beter is om geen gluten te eten. Het zou helpen tegen allerlei klachten. Gluten is de naam van een eiwit dat voorkomt in een groot aantal granen. Er bestaan veel mythes over dit onschuldige bestanddeel van onder andere brood. 1. Van gluten word je dik. Dat is niet zo. Van te veel calorieën word je dik. Sterker nog, in sommige glutenvrije producten zitten meer calorieën of suiker om ze wat smakelijker te maken. 2. Glutenvrij eten maakt deel uit van een 'zuiver dieet' zonder verwerkt voedsel. Gluten is gewoon een eiwit, een essentieel molecuul voor alle organismen. 3. Gluten is slecht voor je. Er is niets ongezonds aan gluten. Integendeel, in veel gezonde volkoren producten zit gluten. Ook zit in glutenvrij brood soms te veel zout. 4. Van gluten krijg je kanker. Dat is onzin, tenzij je coeliakie hebt en je niet aan het dieet houdt. 5. Je voelt je beter als je geen gluten eet. In principe voelen alleen coeliakiepatiënten zich een stuk beter zonder gluten. Ongeveer 160.000 mensen in Nederland lijden waarschijnlijk aan coeliakie, een groot deel zonder het zelf te weten. Zij zijn intolerant voor de gliadines in gluten, die vooral in tarwe, rogge en gerst zitten. Die intolerantie kan de dokter vaststellen. Tenslotte is er een nieuwe term: glutensensitiviteit. Sommige mensen reageren goed op een glutenvrij dieet, maar er is geen wetenschappelijk bewijs dat het werkt (sommige mensen reageren ook goed op homeopathie). Belangrijk is om je eerst te laten onderzoeken, voordat je stopt met gluten eten, omdat anders een verkeerde diagnose kan worden gesteld.  

Bron(nen):   ABC News      

2 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Vogelbeest

  De granen zoals ze tegenwoordig gekweekt worden bevatten 150x meer gluten dan de natuurlijke granen van 100 jaar geleden. Gluten zorgen ervoor dat brood makkelijk rijst en dat vindt de industrie heerlijk. Gluten zijn natuurlijk, maar niet iedere spijsvertering kan omgaan met de mate waarin we het tegenwoordig eten.

 2. Onder Moeders Vleugels

  Ik heb pas het boek: Het Gluten Gevaar gelezen.
  Het gaat over het baanbrekend hersenonderzoek van de Amerikaanse NEUROLOOG dr. David Perlmutter.
  Echt een aanrader, en niet alleen maar voor mensen met een breingerelateerd probleem zoals:
  ‘ ADHD ‘, slapeloosheid, depressies, migraine, vergeetachtigheid en dergelijke……

  Dr.Perlmutter heeft het wetenschappelijk BEWIJS gevonden dat al het voedsel dat gluten bevat, bepaalde hersencellen van IEDER mens (niet alleen van die mensen die gluten-intolerant zijn) in werking zetten waardoor deze ontstoken raken en zo het eigen brein aanvallen.
  Een soort auto-immuunreactie dus!

  In dit boek houdt deze neuroloog een overtuigend pleidooi voor het gezond maken en houden van ons brein alleen al door het weglaten van gluten.

Reacties niet toegestaan