60-minners kunnen vanaf januari boosterprik krijgen

Mensen onder de 60 jaar kunnen vanaf januari een boostervaccinatie krijgen tegen corona, mits zij hun laatste prik minimaal 6 maanden geleden hebben gehad. Dat zei demissionair minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) vrijdag. Daarbij wordt geprikt "van oud naar jong".

Om dat mogelijk te maken worden de komende weken weer meer priklocaties ingericht. Nu zijn het er nog een stuk of zeventig. Half december moeten er 79 kleinere locaties zijn, en 9 'XXL'-locaties. Alle mensen ouder dan 60 jaar moeten voor het einde van het jaar aan de beurt komen, aldus de minister.

Bekwame mensen die willen helpen met prikken zetten voor de boostercampagne kunnen zich binnenkort aanmelden op een aparte website. Op www.ggdreservisten.nl kunnen bijvoorbeeld voormalig zorgmedewerkers of medische studenten terecht, aldus De Jonge. In de Tweede Kamer en vanuit de samenleving klonk de afgelopen week juist kritiek dat mensen die willen helpen met de boostercampagne, geen gehoor kregen bij het ministerie.

De website zal "over een paar dagen" in de lucht zijn, maar preciezer dan dat werd De Jonge niet.

De minister voorspelt dat er aan het einde van de maand ruim drie miljoen boosterprikken zijn gezet. Het tempo komt voorlopig op zo'n 700.000 prikken per week te liggen. "Dat houden we vol tot we iedereen hebben gehad." Hij denkt dat in maart iedereen die dat wil, een booster kan hebben gehad.