Waarom iedereen gelooft dat pure chocolade gezond is

Vermoedelijk geloof jij dat pure chocolade goed voor je is. Dat is de verdienste van de chocolade-industrie, schrijft Knack. Die slaagt er wonderwel in onderzoeken te doen en aandacht te krijgen waar de zegeningen van pure chocolade in worden bezonden. In pure chocolade zitten namelijk Flavonolen. Die komen niet alleen voor in cacaobonen, maar ook in groene thee, rode wijn, kersen, appels en abrikozen. Maar het is de verdienste van de chocolade-branche die onze aandacht gevestigd heeft op de cacaoflavonolen.

Die hebben vermoedelijk een gunstige invloed op hart en bloedvaten, bloeddruk, elasticiteit van de bloedvatwand, geheugen, immuniteit en gezondheid in het algemeen. Dat is echt waar.

Maar dat is geen reden pure chocolade te gaan eten. Cacaopoeder bevat 12 à 18 procent flavonolen, maar daarvan gaat nog een belangrijk deel verloren tijdens het productieproces. Studies die gezonde effecten vinden, gebruiken gewoonlijk dagdoses van 600 à 750 milligram flavonolen. Dat komt grosso modo overeen met 130 gram pure chocolade. Per dag, ofwel anderhalve plak chocolade. Gemiddeld is zo'n 40 tot 50% van een reep zeer pure chocola vet. Goed voor 750 kilocalorieën per dag.

En tegen zoveel calorieën kunnen ook de heilzaamste flavovolen niet op.

Bron(nen):   Knack