De New York Times beantwoordt de 4 grote vragen over Omicron

Is omicron besmettelijker? Word je er zieker van? Doen de vaccins het nog? Werken de testen nog? Dat zijn de 4 belangrijkste vragen rond de nieuwe variant: omicron. Veel is nog niet voldoende bekend, maar de New York Times komt met voorlopige antwoorden.

Besmettelijkheid: Verspreidt Omicron zich sneller dan eerdere varianten?

Ja, naar alle waarschijnlijkheid. Het aantal Covid-19-gevallen stijgt erg snel in Zuid-Afrika. Het is nog steeds mogelijk dat dit schijn is. Maar het bewijs voor een snellere verspreiding van Omicron lijkt sterk.

Ernst. Word je zieker?

Sommige wetenschappers denken dat het te vroeg is om te weten of de gemiddelde persoon die Omicron oploopt, zieker wordt dan de gemiddelde persoon die eerdere versies van het Covid-virus heeft opgelopen. "Het is allemaal speculatie op dit moment," zegt Dr. Paul Sax van Brigham and Women's Hospital in Boston.

"Wat op dit moment moeilijk in te schatten is," zei Jennifer Nuzzo van de Johns Hopkins University, "is hoe dit zal uitpakken als en wanneer oudere en meer kwetsbare mensen besmet raken."

Maar veel andere wetenschappers geloven dat de eerste tekenen positiever zijn. Als er verschil is, zeggen ze, is Omicron milder dan eerdere varianten. Het is intrigerend dat patiënten minder verlies van smaak en geur rapporteren.

Dr. David Dowdy, epidemioloog van Johns Hopkins, vertelde dat hij een nauwe onderzoekssamenwerking heeft met wetenschappers in Tshwane, een Zuid-Afrikaanse stad in het epicentrum van de uitbraak. Zijn collega's daar hebben hem verteld dat ziekenhuisopnames en zuurstofbehoefte lager zijn dan tijdens eerdere golven. "Ik denk dat de tekenen eigenlijk extreem optimistisch zijn", zei hij

Risico's voor gevaccineerden

Vaccins lijken wat slechter te beschermen dan tegen eerdere versies van het virus. Toch is er nog steeds geen teken dat Omicron ervoor zal zorgen dat een aanzienlijk deel van de gevaccineerde mensen ernstige last van Covid krijgt.

"Ik denk dat vaccins stand zullen houden, niet zozeer voor het krijgen van infecties, maar voor ernstige ziekten", zegt Dr. Eric Topol van Scripps Research.

Testen: Werken bestaande Covid-tests?

Het geruststellende antwoord is: ja.

Samenvattend: met de kennis van nu is omicron besmettelijker, word je vermoedelijk niet zieker (en misschien is omicron zelfs milder) de vaccins werken nog, maar misschien wat slechter. En de testen zijn nog effectief.

Goed nieuws dus voor gevaccineerden, alle reden voor de booster.

Bron(nen):   New York Times