Volgens deze viroloog hoeven we ons geen zorgen te maken over ‘deltakron’

De piek van omikron is nog niet geweest, of er duikt alweer een nieuwe variant op. Toch hoeven we ons volgens de Belgische viroloog Marc Van Ranst geen zorgen te maken over 'deltakron' zoals de versie die op Cyprus is gemeld, wordt genoemd.

Deze variant zou de genetische signatuur hebben van omicron en het genoom van delta. "We hebben een stam gevonden die een combinatie van deze twee is”, verklaart Leondios Kostrikis, professor in de biologie aan de Universiteit van Cyprus aan persbureau Bloomberg. 

Maar volgens Van Ranst loopt het wel los. “Een vermenging van die twee stambomen is onwaarschijnlijk, eerder een contaminatie in het labo lijkt daarvan de oorzaak. Mogelijk is er ook wat misgegaan met het uploaden van de sequenties van de onderzochte coronatests in de databank.” 

Ook professor Arnaud Fontanet van het Pasteurinstituut meldde maandag in Franse media dat hij een combinatie van de twee varianten ’uitsluit’. En de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft eveneens geen melding gemaakt van een nieuwe variant.