Heeft flossen zin? Vermoedelijk niet

Zorgt flossen er voor dat het risico op tandbederf daalt? Tandartsen en fabrikanten vanflosmateriaal zijn daar heel stellig in. Maar volgens de BBC is het bewijsmateriaal voor die stelling flinterdun.
Flossen, zeggen de tandartsen, voorkomt het ontstaan van tandplak. En van tandplak staat vast dat het kan leiden tot tandbederf en tot ontstoken tandvlees.
In 1815 was het voor het eerst dat een tandarts flossen aanbeval als vervolmaking van je tandverzorgen. Met flossen kom je op de plaatsen waar de tandenborstel het laat afweten.
Maar er is geen wetenschappelijk overtuigend bewijs dat mensen die flossen minder gaatjes en minder ontstoken tandvlees hebben dan mensen die niet flossen, schrijft de BBC.
In 2012 werd de grootste studie gedaan naar de vraag of flossen hielp en die studie  liet zien dat het verband tussen flossen en tandbederf amper is aangetoond. Er is misschien een heel zwak verband, maar zelfs dat staat niet vast. Bij kinderen is het verband er wel, maar bij volwassenen amper.

Bron(nen):   BBC      

5 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Jarl Kampen

  Er is weinig bewijsmateriaal, zoals in “er zijn weinig studies naar gedaan”, niet zoals in “flossen heeft geen zin”. Vermoedelijk zijn er ook weinig studies gedaan naar de kwestie of je stoep vegen daadwerkelijk leidt tot een schonere stoep. Enz. Maar ik ben op beide gebieden een leek.

  • Apekool

   Iedere keer als er iets tussen mijn tanden vastzit heeft flossen zin, aantoonbaar (bewijs wegens hygiënische redenen weggespoeld).

   (in antwoord op Jarl Kampen)
   • Marco Gorter

    Mijn idee is juist dat flossen of het gebruik van tandenstokers ruimte tussen mijn tanden creëert waardoor er ruimte ontstaat en er dus eten tussen gaat zitten. Bij een goed gebit zit alles toch strak op elkaar?..

    (in antwoord op Apekool)
    • Jo

     Misschien zolang je onder de 40 jaar bent maar als je ouder wordt gaan je tanden iets uit elkaar staan helaas.

     (in antwoord op Marco Gorter)
 2. molly

  Met flossen haal ik bij mezelf zeer veel voedselresten tussen mijn tanden weg die met poetsen alleen zouden blijven zitten. Conclusie: voor mij heeft flossen zeer veel zin. Bacterieën krijg je echter pas goed weg met stoken volgens mijn tandarts. Helaas staan mijn tanden daarvoor te dicht op elkaar op sommige plaatsen, dus combineer ik beide methodes.

  Tot mijn 25e heb ik niet geflost of gestookt. Resultaat: tien gaatjes. Na mijn 25e ben ik een trouw flossser geworden en er is niet één gaatje bijgekomen.

  Deze persoonlijke anecdote is natuurlijk geen bewijs.Maar de suggestie dat flossen geen zin zou hebben komt niet overeen met de artikelen waar naar wordt verwezen. Hierin staat dat het verband tussen minder tandbederf en flossen welliswaar niet erg goed ik onderzocht, maar dat het vermoedelijk wél bestaat. Goed langetermijn-onderzoek is echter nooit uitgevoerd.

Reacties niet toegestaan