Epigenetica: in jouw DNA is de leefstijl van je opa zichtbaar

De leefstijl van vorige generaties kan verantwoordelijk zijn voor obesitas, diabetes of hart- en vaatziekten in deze generatie. Dat blijkt uit nieuw epigenetisch onderzoek, schrijft Vlaams dagblad De Morgen. Hongerwinterkinderen De epigenetica onderzoekt onder andere in hoeverre bepaalde leefstijlkenmerken generaties later nog in het DNA geregistreerd staan. Een bekend voorbeeld hiervan zijn de Hongerwinterkinderen. Zwangere vrouwen kregen tijdens de hongerwinter soms maar 500 calorieën per dag binnen. Decennia later bleken hun nakomelingen meer last te hebben van obesitas, kregen ze vaker suikerziekte en hadden ze een te hoog cholesterolgehalte. Professor Tim De Meyer van de Universiteit Gent is expert in de epigenetica. Hij verklaart: 'Ik ga er vanuit dat het epigenetisch is. Het kan moeilijk anders. Maar het blijft nog even wachten op extra onderzoek.' Leefstijl ouders De universiteit van Adelaide onderzocht in diermodellen hoe de levensstijl van ouders de gezondheid van hun ongeboren kind kan beïnvloeden. Professor Sarah Robertson, directeur van het Australische Robinson Research Institute: 'Veel mensen denken dat het geen rol speelt. Een kind zou een nieuw begin betekenen. De realiteit is echter dat een kind helemaal niet van nul begint. Het draagt al een hele erfenis met zich mee.' De Meyer plaatst hier wel een kanttekening bij: 'Al het onderzoek dat tot nu toe is gedaan, was bij dieren. En aangezien muizen minder lang leven dan mensen, kun je je afvragen of die epigenetische aanpassingen bij mensen ook zo zwaar doorwegen over generaties heen.'

Bron(nen):   De Morgen      

2 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Vogelbeest

  Dit geeft hele volksstammen het excuus “ik eet helemaal niet teveel of ongezond, mijn ouders hebben slecht gegeten”

  Daar staat dan weer tegenover dat het misschien een stel aanstaande ouders zal motiveren om een gezondere levensstijl te gaan volgen.

 2. Kotzur

  Vroeger leefden de mensen nog redelijk gezond, maar wat zal die hoge inname van drank en drugs doen die tegenwoordig door de jeugd wordt ingenomen?
  De eitjes zijn bij de vrouw tenslotte allemaal al in aanleg aanwezig.
  Daar maak ik mij echt zorgen over.

Reacties niet toegestaan