Een derde van de Belgen kampt met psychische problemen

We worden weer ouder, bleek gisteren uit nieuwe cijfers van het CBS. Maar wel met meer gezondheidsklachten. Uit een grote landelijke enquête in België komt naar voren dat we ook veel meer psychische problemen ervaren dan vroeger. Het leven wordt er dus wel langer, maar niet per se beter op. De levensverwachting van Nederlandse mannen is gestegen naar 79,4 jaar ten opzichte van 75,8 jaar in 2001. Zij leven daarvan wel 18 jaar met lichte lichamelijke beperkingen. Dat is 4 jaar meer dan 10 jaar geleden. Vrouwen worden gemiddeld zelfs 83 jaar. Dat is 2,3 jaar ouder dan in 2001. Zij brengen 20 jaar van hun leven door met lichte fysieke klachten. Dat wil zeggen dat ze bijvoorbeeld moeite krijgen met het lezen van de krant, het volgen van een gesprek en het tillen van een zware boodschappentas. Ook het aantal mensen met psychische klachten is de afgelopen decennia sterk gestegen, zo blijkt uit een Belgische enquête onder 11.000 mensen. Een derde van de bevolking geeft aan last te hebben van psychische problemen: ze zijn gestrest, gespannen, verdrietig, gedeprimeerd of kunnen niet slapen vanwege de zorgen. Een op de tien mensen kampt met angststoornissen. Een op de vijf vrouwen gebruikt slaap- en kalmeringsmiddelen of antidepressiva. Bij de groep jonge vrouwen (15-24 jaar) is de stijging van de emotionele problemen het sterkst.  

Bron(nen):   Nu  De Standaard    

4 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. marianne martens

  Het lijkt me een probleem binnen het Westen. Op zekere leeftijd wordt je wel erg hard afgeserveerd door verschillende partijen(eufemistisch geschreven ). Zou het met onverschilligheid hebben te maken t.o.v. deze groepen? “Not in my backyard” idee?. Intussen weten we natuurlijk allang dat we binnen een seconde van een goedwillende burger in een crimineel kunnen veranderen, zo ook met mensen met psychische problemen, ineens zijn de symptomen er. In 1980 waren er veel jonge mannen met paniekaanvallen, omdat ze b.v. van 8.00 tot 22.00 op hun werk behoorden te zijn. U weet wel, die Accountens-maatschappijen, die er toen al geen klap van bakten maar wel met een grote beschaafde bek binnen kwamen en al de opgebouwde werkervaring omschakelen met sheets/scheten, beamers en dagjes de heide op ( vreeeeselijk, nooit werkelijk wat geleerd ). Misschien een idee om vanavond om 23.45 naar The Ghosts in Our Machine / NPO2 te gaan kijken. Is weer eens wat anders hoe we als “beschaafden” met veedieren omgaan. Niet geschikt voor mensen onder 16 jaar.

  • Peter

   Ouderdom is ook een ziekte. Wat mag zo’n oud nog bewegend lijk nog kosten ? Zodra je die vraag gaat stellen dan zijn de meningen duidelijk: Niks !
   In de 2de wereld oorlog had men daar al een remedie voor.
   Gehandicapten en andere nuttelozen kosten de maatschappij meer dan het oplevert.
   Ook met de participatiewet zal daar weinig verandering in komen.
   Want dan moet de rOverheid bij springen.
   En dat gaan ze niet doen. Dat moeten de gemeenten uitvoeren.
   We beginnen met forse bezuiniging.

   Maar goed de massa is oer en oerdom, want ze zullen zichzelf straffen.
   Al die mensen die PvdA en VVD hebben gestemd zullen hun geluk straks niet op kunnen.
   Die kunnen dan mooi hun medemens gaan helpen, want de rOverheid stopt daarmee.
   De gemeenten hebben daar geen geld voor.
   De meesten staan nu al op instorten.

   Men snapt in Den Haag nog steeds niet dat het mes aan 2 kanten snijdt.
   En die snijdt aan alle kanten diep.

   (in antwoord op marianne martens)
   • marianne martens

    u zegt het directer, en ben het met u eens, de mensen die nog geen contact hebben gehad met de GZ zullen een opdonder krijgen van ongeloof. Sinds kort beschouw ik Politiek Den Haag als kruideniers en als midden- management. Men geeft geen zier om de burger, nog meer betalen voor minder en de ECB is ons al aan het klaarmaken voor deflatie= 3x dubbel diep gepakt.De kille bureaucraten en ja- knikkers hebben gewonnen. Het lijkt al helemaal te zijn ingebed in kranten, tv. De burgers worden opgeleid als vee= consumptie en opgeleid voor het kapitalisme.De PvdA, ook al zijn er erg intelligente ministers heeft helemaal afgedaan met zo’n catastrofaal afbrekend kabinet en idem dito Partijen ). Het doet me heel veel verdriet, geen cohesie, veel mensen zullen en moeten lijden, onverschilligheid tegenover cultuur en de verworpenen. Toch glimt er vooral hoop en verwachting in de ongelofelijke dynamiek in de steden en alle innovaties die jong en oud ontwerpen voor de komende generaties. ( over 20 jaar hebben de “staanden” levenden alle ruimte, de ouderen sterven” krakend” en woningen genoeg voor de degenen die nu geen woonruimte kunnen krijgen ).

    (in antwoord op Peter)
 2. Zmirlap

  Achja. Belgen….. Als ‘Bier’ het enige is dat je wcht goed kunt maken…

Reacties niet toegestaan