Waarom vergeven goed is voor je gezondheid

Vergeven achten sommige mensen misschien als iets stichtelijks maar het blijkt erg goed te zijn voor onze gezondheid. Volgens de Huffington Post bewijst veel onderzoek dat. Vergeven betekent niet dat je vergeet wat iemand je aan heeft gedaan of dat je iets door de vingers ziet. Het houdt in dat je bewust besluit om wrok, verwijt en wraak los te laten. Gelukkig kun je leren vergeven. Hier is het goed voor: 1. Onvoorwaardelijk vergeven leidt tot een langer leven - Mensen die alleen voorwaardelijk vergeven en eerst een sorry verwachten voordat ze het doen, blijken jonger te sterven. Dit blijkt uit een onderzoek uit 2011, vermeld in het Journal of Behavioral Medicine. Sorry zeggen versnelt het vergevingsproces wel maar als je er afhankelijk van bent, vergeef je minder vaak mensen, want lang niet iedereen zegt sorry 2. Vergeven leidt tot minder woede - Wie chronisch boos is, heeft kans op ongezonde, fysiologische gevolgen. Wie oprecht vergeeft, verlaagt de hoeveelheid stress waardoor er minder woede is. Uit onderzoek blijkt dat mensen die weinig tot niet vergevingsgezind zijn, vaker gebukt gaan onder verdriet, woede, verhoogde hartslag, bloeddruk en zweten, vergeleken bij mensen die vaker vergeven 3. De algehele gezondheid heeft er baat bij - En dat zit 'm vooral in dat vergeven negatieve effecten vermindert, zoals spanningen, vermoeidheid en depressie. Door te vergeven is er minder behoefte aan wraak en wordt iemand minder vijandig en overstuur door de gebeurtenis 4. Zelf iets goed maken is ook gezond voor je - Als je zelf iets naars hebt gedaan, denk je misschien dat je je telkens 'fout' moet voelen, terwijl we ons veel beter voelen als we om vergiffenis hebben gevraagd 5. Vergeven is goed voor je hart - Bij stellen die iets goed te maken hadden met elkaar bleek dat de bloeddruk van beiden omlaag ging wanneer de een om vergiffenis vroeg en de ander het schonk 6. Het is goed voor je immuunsysteem - Mensen met HIV die vaak vergaven, hadden bijvoorbeeld meer gezonde cellen dan anderen 7. Vergeven is goed tegen stress - Uit een recent onderzoek blijkt eveneens dat vergevingsgezindheid gerelateerd is aan een goede fysieke en mentale gezondhed. De eigenschap beschermt ons tegen chronische stress  

Bron(nen):   Huffington Post      

2 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Malky

  8. Ook daders kunnen onvoorwaardelijk vergeven erg waarderen, het is zeer geruststellend wanneer je weet dat er geen consequenties zijn voor je acties.

  • Apekool

   Je hoeft het de dader niet te vertellen! Werk aan je eigen innerlijke rust, dat is veel belangrijker.

   Vergeven is niet vergeten of goedpraten, het is een interne persoonlijke handeling waarbij je een (kwalijke) gebeurtenis onschadelijk maakt.

   (in antwoord op Malky)

Reacties niet toegestaan