Waarom we in de winter vaker verkouden zijn

Gesnotter, genies en algehele malaise, in de winter grijpen verkoudheidsvirussen in rap tempo om zich heen. Dat komt onder meer omdat het afweersysteem minder goed werkt bij koude. De virussen gedijen dus goed in de koude neusholtes, terwijl ze in de warmere longen op meer tegenstand kunnen rekenen. Dat virussen die neusverkoudheid veroorzaken, de zogenoemde rhinovirussen, actiever zijn bij kou was al bekend. Nu hebben onderzoekers van Yale ook aangetoond dat de verdediging tegen virussen afhankelijk is van de temperatuur. Ze haalden daarvoor weefsel uit de binnenkant van de luchtwegen van muizen. Uit het onderzoek bleek niet alleen dat virussen zich bij een temperatuur van 33 graden inderdaad sneller vermenigvuldigen dan bij 37 graden, maar ook dat het afweersysteem bij een lagere temperatuur zwakker is. Verschillende verdedigingsmechanismen in de cellen bleken veel actiever bij een lichaamstemperatuur van 37 graden. Komt het virus dus via de koudere neusholten het lichaam binnen, dan treedt er onvoldoende afweer in werking en worden we verkouden. Viroloog Ab Osterhaus: 'Er is hier al lang over gespeculeerd. Dit zou het best eens kunnen zijn. We weten dat virussen beter repliceren bij een lagere temperatuur: dat is de reden dat koorts een bescherming is.'  

Bron(nen):   Volkskrant      

9 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Windows 8

  “koude neusholtes, terwijl ze in de warmere longen…”
  Appelen peren onderzoek Janette?

  • XTails

   Een vergelijking van temperatuur tussen twee gerelateerde plekken. Gewoon appelen en appelen en nog gegrond ook.

   (in antwoord op Windows 8)
 2. ernie

  Sapperdeflap! In de winter loop je meer kans verkouden te worden! Breaking! Willen we meer of minder onderzoek?

  • Burgermans

   Tot nu toe is het een raadsel waarom mensen in de winter sneller verkouden worden. Rhinovirussen draag je namelijk het hele jaar bij je.

   (in antwoord op ernie)
 3. Burgermans

  Een theorie van niks. In het menselijk lichaam is de temperatuur altijd 37°, nooit 33°.

  • Apekool

   Meet de temperatuur van je blootgestelde extremiteiten maar eens slimpie… waarom denk je dat je vingers koud aanvoelen?

   Ons lichaam is geconditioneerd om de kern (de romp en hersenen) te beschermen ten koste van bijna alles, inclusief afgestorven vingers en tenen.

   (in antwoord op Burgermans)
   • Burgermans

    Het bloed stroomt door het hele lichaam. Het blijft nooit hangen op plaatsen waar het 33° is, slimpie. 🙂

    (in antwoord op Apekool)
    • XTails

     Een betoog van niks.. Twee dingen: ga eerst eens je kerntemperatuur meten op verschillende momenten van de dag. Je zal zien dat je temperatuur flink verschilt tussen vooral actieve uren en tijdstippen rond het slapen.
     Hou daarna diezelfde thermometer eens tegen je huid ergens en je zal zien dat, net als in je luchtwegen, de temperatuur aan het oppervlak behoorlijk lager ligt. Simpele natuurkunde..

     (in antwoord op Burgermans)

Reacties niet toegestaan