We slikken minder medicijnen en meteen gaan de apothekers klagen

Veel kleine apotheken ondervinden financiële problemen doordat het medicijngebruik dit jaar lager ligt dan verwacht. Brancheverenigingen ASKA en BG Pharma klaagden donderdag dat inmiddels zo'n 30 tot 40 procent van de in totaal 1900 apotheken in Nederland verlies draait. Bij het vaststellen van de medicijnprijzen voor 2012 gingen apothekers en zorgverzekeraars nog uit van een toename van het medicijngebruik, waardoor veel medicijnen relatief laag werden geprijsd. Volgens de brancheverenigingen maken apothekers daardoor nu te weinig omzet. Omdat de markt per 1 januari is geliberaliseerd, kunnen de apothekers dit jaar voor het eerst niet rekenen op overheidscompensatie.

2 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Jannie Ooms

  Nogal wat medicijnen worden tegenwoordig niet meer vergoed. Bijvoorbeeld oxazepam. De dokter schreef me er onlangs 15 voor. Bij mijn vaste apotheek kwam ik er achter dat die 15 pilletjes ongeveer 30 cent kostten, maar daarbovenop kwam het z.g. recepttarief van de apotheek: 12,50.

  Die toeslag sloeg me echt met stomheid. Wat is dit voor idiotie? Wat een kolossaal bedrag rekent zo’n middenstander, voor het simpelweg overhandigen van een pilletje. Ik ben overgeleverd aan een doodgewone middenstander, een hoogopgeleide winkelier, die het alleenrecht heeft op de verkoop van medicijnen.

  Overigens. dat recepttarief heb ik nooit teruggezien in de verleden jaar nog op het doosje vermelde prijs. Dit jaar wordt die prijs, althans bij mijn apotheek, niet meer vermeld. Geen idee waarom.

  Wat zou ik graag een sigarenwinkeltje hebben. En dan de apotheker als klant. ‘Mag ik een pakje Marlboro van u’, hoor ik de klant dan al zeggen. Ik pak het bestelde pakje sigaretten en zeg dan met een stalen gezicht: ‘dat is dan 5,25 voor de sigaretten + 12,50 sigarenwinkelierstarief’. Wat zou hij boos worden, hij zou meteen naar de concurrent stappen.

  Ik word natuurlijk ook boos, maar anders dan de apotheker heeft het voor mij geen zin om naar de concurrent te gaan. Die zit in hetzelfde kartel.

  Of vergelijk ik nu appels met peren? Dat zal me vast worden tegengeworpen, maar bespaar u de moeite, mij overtuigen ze niet.

 2. Edward_II

  Tja, als je als apotheker een eigen inkomen van meer dan 400.000 euro per jaar neemt uit de kas, dan draait je zaak al snel verlies…

Reacties niet toegestaan