De inwoners van het paradijs zijn allemaal veel te dik

Niet alles is even paradijselijk aan de Pacifische Eilanden. De inwoners van parels als Tuvalu, Fiji en de Cook Eilanden kampen massaal met overgewicht. Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) behoren negen van de tien dikste landen ter wereld tot de Pacifische Eilanden. 'Tot 95 procent van de volwassen bevolking heeft overgewicht in sommige landen', zegt Temo Waqanivalu van de WHO, zelf afkomstig uit Fiji. Het aantal mensen met obesitas varieert van 35 tot 50 procent. De Cook Eilanden staan bovenaan. Iets meer dan de helft van de bevolking lijdt er aan obesitas. Daarvoor zijn meerdere oorzaken aan te wijzen. Ten eerste is dik zijn meer geaccepteerd. 'In Polynesië heerst daadwerkelijk de perceptie van 'big is beautiful'', zegt Waqanivalu. Verder zijn slechte eetgewoontes en een gebrek aan beweging debet aan de gewichtsproblemen. Goedkoop verwerkt voedsel heeft het oude dieet van verse vis en groente vervangen. 'Met het geld dat je krijgt voor vis, kun je meerdere maaltijden kopen', zegt Waqanivalu. 'Een fles cola is goedkoper dan een fles water.' Daarnaast doen de eilanders steeds meer zittend werk en nodigt het lome tropische weer meer uit tot een dutje dan een work-out. Bovendien zou de evolutie hen parten spelen: wie tijdens de lange zeereizen vroeger het meeste vet opsloeg, overleefde de barre tochten het best. 'We hebben de overblijfselen van die mensen geërfd en ook hun metabolisme', aldus Waqanivalu.

Bron(nen):   Knack      

6 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Burgermans

  Wat een onzin. Je kunt alleen dik worden als je te veel eet.

  • Ko Herent

   Ligt er ook wel aan wat je eet. Ze zullen waarschijnlijk veel rijst, cassave en bananen eten. Dan wat lekkere mango’s vol suiker met een litertje cola. Tel uit je winst.

   (in antwoord op Burgermans)
   • Burgermans

    Ik denk voornamelijk hamburgers en cola.

    (in antwoord op Ko Herent)
   • FritsB

    Pak Hawaii er ook even bij, dat zit in hetzelfde schuitje. Het is deels aanleg, deels voedingspatroon. Ze waren overigens vroeger ook al stevig aan de maat, “grof gebouwd” zou Obelix zeggen. Gek genoeg hebben Japanners, die oorspronkelijk ook uit het zuiden komen, er geen last van. Dat wijst op andere voeding.

    (in antwoord op Ko Herent)
 2. Har Davids

  Er was een paar jaar geleden een korte documentaire over één van deze eilanden, die je in een mum van tijd rond gefietst hebt. Door een brandstofgebrek kon er niemand naar de gymlessen komen die werden georganiseerd om mensen te helpen afvallen.

 3. Ko Herent

  Het bijkomend probleem is dat ze dik mooi vinden. Net als in de sommige Caraïbische eilanden, vrouwen met enorme konten worden daar mooi gevonden.

Reacties niet toegestaan