Nobelprijswinnaar adviseert jongens te laten vaccineren tegen HPV

Volgens Professor Harald zur Hausen, de Duitse viroloog die in 2008 de Nobelprijs voor de Fysiologie of Geneeskunde won voor zijn ontdekking van humane papillomavirussen (HPV) die baarmoederhalskanker kunnen veroorzaken, zouden alle jongens in de UK zich moeten laten vaccineren tegen HPV.

Zijn onderzoek heeft geleid tot wereldwijde inspanningen om meisjes te laten vaccineren tegen HPV. In Nederland is in april 2010 gestart met gratis vaccinaties tegen HPV voor meisjes van 12 tot 13 jaar.

Volgens de hooggeleerde is er ook een overvloed aan bewijs dat HPV bij mannen kanker veroorzaakt, waaronder anale, penis- en keelkanker. Ook onderzoekers van het RIVM en het VUmc hebben dit vastgesteld. HPV is bovendien de oorzaak van genitale wratten, de meest voorkomende virale soa in Nederland. Als we de HPV-virussen helemaal willen uitroeien moeten er volgens professor Harald zur Hausen wereldwijd vaccinatieprogramma’s voor alle kinderen ontwikkeld worden.

In de UK, van oudsher een internationale leider op het gebied van immunisatie, hebben de autoriteiten nog geen definitief oordeel geveld over een door de overheid gefinancierd vaccinatieprogramma voor jongens. In Australië, Oostenrijk, Israël en delen van Canada zijn die vaccinatieprogramma´s er wel al.

De huidige vaccinatie van meisjes in Nederland leidt tot een daling van het aantal besmettingen met HPV en biedt ook gedeeltelijke bescherming aan mannen. Uit het onderzoek van RIVM en het VUmc blijkt dat bij mannen het risico op HPV geassocieerde kanker al met 37% daalt, omdat 60% van de meisjes zich heeft laten vaccineren. In de huidige situatie moeten ongeveer 800 jongens worden gevaccineerd om één extra kankerdiagnose bij mannen te voorkomen. Als de vaccinatiegraad bij meisjes stijgt tot 90%, neemt bij mannen het risico op HPV geassocieerde kanker af met 66% en moeten ongeveer 1700 jongens worden gevaccineerd om één extra kankerdiagnose te voorkomen.

In de UK heeft het Joint Committee on Vaccination and Immunisation (JCVI) aanbevolen dat er een vaccinatieprogramma voor homoseksuele mannen zou komen via seksuele gezondheidsklinieken. De gedachte achter de aanbeveling is dat heteroseksuele mannen zullen worden beschermd tegen een HPV-infectie, omdat de meeste vrouwen zal zijn ingeënt, maar dat mannen die seks hebben met mannen niet beschermd zijn.

Campagnevoerders en sommige experts zeggen dan weer dat dit niet veel zin heeft, omdat veel homoseksuele mannen al seksueel actief zijn voor hun eerste bezoek aan een seksuele gezondheidskliniek en tegen die tijd het virus waarschijnlijk al hebben opgelopen.

De JCVI bestudeert de kosten-effectiviteit van de vaccinatie voor jongens, maar campagnevoerders verwachten niet dat er een beslissing zal worden genomen voor 2017.

De NHS in Londen is echter al bezig met de voorbereiding van de eerste pilot van HPV-vaccinaties voor jongens, die waarschijnlijk al in februari 2016 van start zal gaan. Als de autoriteiten willen dat alle jongens gevaccineerd worden, zou er een uitgebreide voorlichtingscampagne moeten komen, omdat eerder aan ouders en kinderen werd uitgelegd dat het alleen bij meisjes nodig was om baarmoederhalskanker te voorkomen.

Ondanks de waarschuwingen over de veiligheid en vermeende bijwerkingen van het vaccin in sommige delen van de wereld, waaronder Japan, is er geen oorzakelijk verband vastgesteld tussen het vaccin en de gezondheid op lange termijn. Het is goedgekeurd door de WHO, evenals de Europese en Britse vaccin-veiligheidsinstanties. Professor zur Hausen voegde eraan toe dat het ´een van de veiligste vaccins is die we hebben´.

 

Bron(nen):   The Independent