Deze man heeft al 12 jaar niet gedoucht

Volgens Dave Whitlock, een Amerikaanse chemisch ingenieur, is douchen helemaal niet gezond. Het herstel van goede bacteriën op de huid is een betere optie, zo beweert hij. Zelf heeft hij dan ook al meer dan 12 jaar niet gedoucht. Onze voorouders profiteerden van deze goede bacteriën, maar door overmatig wassen zijn ze verloren gegaan. Om deze theorie te bewijzen heeft Whitlock meegewerkt aan het opzetten van een bedrijf, AOBiome in Cambridge (Massachusetts). 'We hebben schoon verward met steriel', aldus Jasmina Aganovic, manager consumentenproducten bij AOBiome. 'We hebben het vuil uit ons leven verwijderd. We spenderen ook minder tijd buiten dan vroeger, zelfs kleine kinderen.' Het bedrijf ontwikkelde een product, Mother Dirt AO+ Mist genaamd, een spray met levende bacteriën die twee keer per dag direct op de huid wordt gespoten. De spray heeft geen geur en voelt aan als water. Het product bevat ammonia oxiderende bacteriën (AOB), die van nature voorkomen in vuil. Whitlock ontdekte dat deze bacteriën ureum en ammoniak in het zweet omzetten in bacteriën met ontstekingsremmende eigenschappen. Er bestaat ook een Mother Dirt shampoo en een reinigingsproduct, die geen bacteriën bevatten maar ze ook niet verstoren. Het effect van de Mother Dirt spray is nog niet wetenschappelijk onderzocht. AOBiome wil binnenkort onderzoeken wat de invloed van het product is op inflammatoire huidaandoeningen, zoals acne.

Bron(nen):   Medical Daily      

6 Reacties Doe mee met de discussie →


  1. Burgermans

    Ch@ntal, trap er niet in.

  2. Jaap Aap

    Ik kan de bevindingen van Whitlock niet onderbouwen of ontkrachten. Maar ik ben helemaal met hem eens dat we volledig doorgeschoten zijn met onze obsessie alles eindeloos te wassen met zeep en andere schoonmaakmiddelen.

    Bacteriën zijn essentieel voor ons bestaan en ik word niet goed van reclames over het verwijderen van 99,9% van bacteriën. Er zit dus wel degelijk een flinke dosis logica in dit onderzoek.

    Ik vind een douche gewoon wel lekker. Vooral na sporten. Maar ik gebruik zelden zeep, gel of andere chemische troep.

Reacties niet toegestaan