‘Borsten preventief verwijderen niet altijd beste keuze’

Angelina Jolie liet beide borsten preventief verwijderen om te voorkomen dat ze, met haar verhoogde risico, borstkanker zou krijgen. Echt voorkomen kan niet maar het risico op borstkanker zou na een amputatie gemiddeld van 60% tot 80% dalen naar 5%.  Jolie heeft met haar verhaal wereldwijd een piek veroorzaakt in het aantal preventieve borstamputaties. Zo was het aantal amputaties in een Britse kliniek vóór Jolies operatie stabiel, erna was er sprake van een opvallende stijging. Toch blijkt amputeren lang niet altijd goed te zijn voor elke vrouw met een verhoogd risico. Uit onderzoek van het Integraal Kankercentrum Nederland komt naar voren dat het vaak beter is de borst te sparen en daarna radiotherapie te geven. Dit geldt vooral voor vrouwen die een vroeg stadium van borstkanker hebben. Van de 37.207 vrouwen bij wie tussen tussen 2000 en 2004 een vroeg stadium van borstkanker werd vastgesteld, hadden de vrouwen die een borstbesparende operatie hadden ondergaan 21% meer kans na 10 jaar nog in leven te zijn ten opzichte van de vrouwen bij wie de borsten waren geamputeerd. Volgens Belgische artsen kiest op dit moment 30% á 40% voor amputatie. Zij willen dat dit daalt naar ongeveer 20%. Nederlandse cijfers zijn niet beschikbaar. Wel stelt het Antoni van Leeuwenhoekziekenhuis dat de bespreekbaarheid van preventieve amputaties en daarmee het aantal operaties is toegenomen.    

Bron(nen):   Knack      

3 Reacties Doe mee met de discussie →


  1. Jaap Aap

    Volgens mij worden in dit artikel twee zaken door elkaar gehaald.

    Jolie liet haar borsten “preventief” verwijderen, dus voor kanker bij haar werd geconstateerd. Vervolgens wordt dit vergeleken met onderzoek van het Integraal Kankercentrum Nederland dat stelt dat een borst sparende operatie gevolgd door radiotherapie minstens gelijke zo niet betere resultaten behaalt Dit zou met name gelden voor vrouwen “die een vroeg stadium van borstkanker hebben”

    Dan is er dus GEEN sprake van preventief verwijderen maar van genezen. Dit is appel met peren vergelijken. Met respect maar heeft Maroesja dit wel helemaal goed begrepen? Of zie ik iets over het hoofd?

  2. Hector

    Ik heb gisteren mijn kop eraf gehakt; kan ik tenminste geen hoofdpijn meer krijgen. Morgen gaat mijn hart eruit; kan ik ook geen hartaanval meer krijgen.

Reacties niet toegestaan