Het 5:2 dieet: afvallen en gezond oud worden

Dit nieuwe dieet komt niet met ingewikkelde recepten of schema’s: het ‘5 staat tot 2 dieet’ is heel simpel. Je moet je twee dagen per week aan het dieet houden, dit zijn de vastendagen, en de andere 5 dagen mag je gewoon eten zoals je dat altijd doet. De 2 dagen dat er gedieet moet worden heten niet voor niets vastendagen, want je mag als vrouw maar 500 kilocalorieën en als man 600. Het maakt niet uit welke dagen je kiest, als het maar niet 2 dagen achter elkaar zijn. Op de vastendagen mag je je calorieën in één keer gebruiken, maar ze ook spreiden over de dag. De arts Michael Mosley maakte een serie over afvallen bij de BBC, en probeerde ook het 5:2 dieet uit. Zijn ervaringen zijn uiterst gunstig: ‘Mijn vaste vastendagen zijn dinsdag en donderdag. Als je vast is het geruststellend te weten dat je de volgende dag weer mag eten wat je wilt. Het verrassende is dat je dat niet doet. Dr. Varaday verwachtte dat mensen zich op hun gewone eetdagen zouden volproppen, maar bijna iedereen houdt zich aan zijn normale dieet. Dat is de kracht van gewoonte.’ ‘Ik verdeel de kilocalorieën in twee: 300 voor het ontbijt (meestal 2 roereieren en een snee ham) overdag veel water, groene thee en zwarte koffie en ’s avonds weer 300 (iets als gegrilde vis en heel veel groenten).’ ‘Zes weken nadat ik met het 5:2 dieet begon had ik weer een medisch onderzoek. De resultaten waren indrukwekkend. Ik was zesenhalf kilo afgevallen en mijn glucoseniveau die tegen suikerziekte aanzat was weer normaal. Ook mijn cholesterol dat hoog genoeg was om aan de medicatie te moeten, was weer op een gezond niveau. Ik zie er beter uit en voel me goed. Ik eet nog wel eens een hamburger, koekje of cake, maar op mijn vastendagen eet ik gezond.' In tegenstelling tot de algemene opvatting, stelt het 5:2 dieet tevens dat vasten een gezonde manier van afvallen is. Vasten kan zorgen voor afname van je bloeddruk, cholesterol, bloedsuiker en IGF-1 (somatomedine-C).

Bron(nen):   Telegraph  BBC    

647 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Chat Hippo

  Wie laat zich dit op de mouw spelden?

  • Apekool

   Ik bijvoorbeeld. Dit eetpatroon past veel beter bij de oermens, die niet iedere dag een flinke hoeveelheid eten ter beschikking had.

   De evolutie van de (fysieke) mens gaat tergend langzaam ten opzichte van de wetenschappelijke vooruitgang en verbeteringen in voedselvoorziening.

   Ga maar eens na: als je trek hebt maar je gaat niet eten, dan heb je een uurtje later al geen trek meer. Ook dat is een onderdeel van gewoonten, leef- en eetpatroon.

   (in antwoord op Chat Hippo)
 2. Frank

  Nieuwe trend “oer”. Best interessant.

  cambridgedieetantwerpen.com

 3. Nizar Firdaus

  good post

  jual mesin kangen water

 4. Nizar Firdaus

  good article

  jual mesin kangen water

 5. Nizar Firdaus

  ruko malang

 6. jepara furniture

  the great experience
  Teak FurnitureTeak Garden Furniture

Reacties niet toegestaan