Deze banen zijn goed of juist slecht voor je gezondheid

Lekker bewegen tijdens je werk of juist niet te veel stressen, sommige banen zijn beter voor je gezondheid dan andere. En wat uit veel studies blijkt: een gelukkige werknemer is een gezonde werknemer.
Gezond
Fitnessinstructeur Banen waarbij je lekker beweegt, zonder dat het al te zwaar wordt, zijn zeker gezond. Ook yoga-instructeurs, choreografen en personal trainers zitten helemaal goed wat dat betreft. Bloemist Onderzoek heeft aangetoond dat een hele dag tussen de planten zitten stress en een hoge bloeddruk vermindert. Je staat wel lang rechtop, waardoor je rugpijn kunt krijgen. Maar bloemisten vinden hun werk vaak leuk, wat bijdraagt aan hun geluk. Software engineer Ook IT'ers gaan graag werken en dat is goed voor de gezondheid. IT-bedrijven maken in het algemeen ook veel werk van een gezonde en prettige werkomgeving. Ambtenaar Ambtenaren zijn door de bank genomen gelukkige werknemers. Werken voor de overheid heeft immers nog steeds behoorlijk wat voordelen, zoals relatief veel vakantie en weinig stress. ZZP'er Je moet weliswaar hard werken en profiteert niet van allerlei werknemersvoordelen, maar eigen baas zijn, geeft relatief veel voldoening en werkplezier, wat goed is voor je geluk en je gezondheid.
Minder gezond
Administratief medewerker De hele dag op een stoel zitten is natuurlijk niet zo gezond. Je beweegt veel te weinig, zeker als de werkdruk zo hoog is dat een wandelingetje tussen de middag er niet in zit. Machinewerker  Ben je voortdurend met grote machines en zwaar werk bezig? Dan werk je in een beroepsgroep waarin de kans op een arbeidsongeval bijzonder groot is. Brandweerman of rechercheur Zowel bij de brandweer als bij de politie is het risico op verwondingen vrij hoog. Brandweermannen en rechercheurs hebben ook meer last van stress, slapen slecht, werken lange dagen en onregelmatige uren en eten ongezonder. Advocaat Ook advocaten hebben onregelmatige werktijden, maken lange dagen en eten slecht. De grote boosdoeners hier zijn stress en depressies door de werkdruk. Verpleegkundigen Nachtdiensten zijn slecht voor de gezondheid. Daarnaast zijn de werkdagen van verpleegkundigen lang en stressvol, wat de gezondheid niet ten goede komt.

Bron(nen):   Het Laatste Nieuws