6 tekenen van verslaving als je ouders verslaafd waren

Ziekte, Gezondheid, gezondheidszorg
zondag, 30 augustus 2015 om 6:30
alcoholverslaving
Als één of beide ouders verslaafd zijn, heeft hun kind meer kans om later ook verslaafd te worden. Ziehier een aantal waarschuwingssignalen voor volwassen kinderen van alcoholisten, die erop wijzen dat ze dezelfde weg inslaan als hun ouder(s).
 1. Een slachtoffersmentaliteit
  Kinderen die opgroeiden in een gezin met een ouder die verslaafd was aan alcohol, hebben meer kans om alcoholist te worden of een relatie aan te gaan met een alcoholist. Als je veel drinkt, zal je waarschijnlijk een relatie willen aangaan met een andere drinker. Bovendien geloven volwassen kinderen van alcoholisten vaak dat ze niets beters verdienen. Ze klampen zich vast aan de ongezonde patronen die ze kennen van vroeger en tegelijkertijd hebben ze het gevoel dat ze het slachtoffer zijn van een patroon dat ze niet kunnen doorbreken.
 1. Angst voor emoties of het delen van gevoelens
  Volwassen kinderen van alcoholisten hebben de neiging om hun emoties weg te stoppen en/of overdreven te reageren als het gaat om gevoelens, met name met woede en verdriet. Emotionele traumata in de jeugd zorgen ervoor dat ze niet in staat zijn om emoties te voelen of te uiten. Ze stoppen niet alleen negatieve, maar ook positieve emoties weg, zodat ze nog maar weinig plezier beleven aan het leven.
 1. Conflicten vermijden
  Mensen die een jeugdtrauma hebben meegemaakt, zijn vaak bang van autoriteitsfiguren en mensen die het niet met hen eens zijn. Ze kunnen niet goed tegen persoonlijke kritiek en zien de assertiviteit van de ander vaak aan voor woede of afkeuring. Ze zijn voortdurend op zoek naar de goedkeuring van anderen. Ze raken nog liever in een isolement dan de confrontatie met een probleem aan te gaan.
 1. Een laag gevoel van eigenwaarde
  Eigenwaarde ontlenen we aan de oordelen van anderen als we klein zijn. Volwassen kinderen van alcoholisten hebben vaak een dwangmatige behoefte om perfect te zijn en door anderen aanvaard te worden. Ze hebben een zeer laag gevoel van eigenwaarde en zelfrespect, hoe bekwaam ze ook mogen zijn. Dit leidt vaak tot depressies. Anderzijds kunnen ze zich zo hopeloos voelen dat ze niet eens meer proberen om iets aan de situatie te veranderen en laten ze zich helemaal gaan.
 1. Problemen met intimiteit
  Sommige volwassen kinderen van alcoholisten zijn bang voor intimiteit, omdat ze dan het gevoel hebben dat ze de controle over de situatie verliezen. Ze hebben moeite met het uiten van hun behoeften en daardoor ook vaak problemen met hun seksualiteit.
 1. Meer chaos en drama dan rust
  Als je bent opgegroeid met chaos en drama, is dat het wat het meest vertrouwd aanvoelt. Het kan je een adrenalinekick en gevoelens van macht en controle geven. Volwassen kinderen van alcoholisten zien vaak alles en iedereen in extremen, vooral als ze onder druk komen te staan.
Bron(nen): Psychology Today