Eigenaar broodbakkerij waarschuwt iedereen minder brood te eten

Opvallend, een bakker die zegt: 'Pas toch op voor brood'. In De Volkskrant schrijft bakker Menno 't Hoen: 'Er raast een levensgevaarlijke volkorenbus door Nederland waaruit vrolijk dartelende jongens en meisjes springen die ons vol willen stoppen met volkoren broodjes onder het mom 'Wat je ook doet, volkoren is altijd goed!' Omdat ik als bakker gedwongen meebetaal aan deze campagne van het Voorlichtingsbureau Brood, voel ik me geroepen u te waarschuwen: van brood, volkoren of wit, word je niet gezonder.' 't Hoen is eigenaar van Bakkerij van Menno. Hij wijst op alle koolhydraten in brood (ja, ook in het 'gezonde' volkorenbrood). Als je niet oppast word je er juist dik van, niet slank. In voorlichting wordt te veel nadruk gelegd op de voordelen van brood en te weinig op de nadelen, zegt 't Hoen. Niet alleen in Nederland ook bijvoorbeeld in de VS wordt gewezen op de ongezonde kanten van brood. Op een voedselwebsite wordt brood zelfs de 'Voldemort' van de voedselketen genoemd (Voldemort is de grote, boze tovenaar in 'Harry Potter'). Onder de kop 'Van volkorenbrood worden we alleen maar dikker' schrijft 't Hoen in De Volkskrant: 'Haal vezels, vitaminen en mineralen uit groente en fruit. En doe vlug een stap opzij als de volkorenbus komt aandenderen.'  

6 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. gerrit52

  deze bakker is tenminste eerlijk! brood is een volledig overschat voedingsproduct. heel veel mensen kunnen dan ook niet tegen tarwe. krijgen eczeem van de gluten, maar denken niet aan brood, dus elke dag wordt hun kwaal erger.
  natuurlijk, een broodje met wat lekkers erop, valt niet te versmaden, maar probeer uw broodconsumptie echt te beperken. uw gezondheid vaart daar wel bij!
  daarbij, brood is niet alleen brood. het is meer een verzamelbak van heel veel chemische toevoegingen. althans het brood bij de bakker en supermarkt. zie zelf de etiketten.

  • Le_bon_sauvage

   beperken tot wat? hoeveel brood max per dag?

   Zonder alternatieven hebben we niets aan dit soort adviezen. Groente en fruit, jaja, zie mezelf nog niet echt een bos wortels meenemen naar ‘t werk. Hapt niet makkelijk weg tussendoor. Brood is toch enige goed hanteerbare energiebron.

   (in antwoord op gerrit52)
  • Erwin Kwakkel

   Dus omdat er nu één bakker is die aangeeft dat brood niet gezond is hebben alle andere bakkers ongelijk. Voor brood geldt gewoon hetzelfde als voor alle andere levensmiddelen, gewoon met mate eten. Je elke dag volproppen met bananen en appels is ook ongezond maar we zeggen toch ook niet dat deze producten ongezond zijn?

   (in antwoord op gerrit52)
 2. Stanislawsympatico

  Ach, het zoveelste voorbeeld van hoe de gezondheidsmaffia, net als de fastfoodmaffia consumenten probeert te bedonderen. Neem nu die hype van anti-oxidanten; doordat er in vele sappen en yoghurtjes allemaal anti-oxidanten worden toegevoegd, onder de noemer van ‘gezond’, krijgen Nederlanders tegenwoordig vele malen meer anti-oxidanten binnen dan nodig. Dat is niet per se erg, maar wel erg onzinnig. Wat wel ongezond is, is het feit dat iedereen denkt dat sap drinken gezond is, terwijl mensen daardoor erg veel suikers binnen krijgen.

  Goed nieuws dat men zich hier tegen verzet. Heerlijk, weer een gezondheidsilussie/gezondheidswaan armer!

 3. FloatingSoulPeter

  Ja en nee. Eet gewoon wat je lekker vindt. Dood ga je toch. En gezonde mensen gaan niet dood. Dus ?
  Wat ik nou weer las dat in brood een slechte toevoeging zit die de houdbaarheid geeft.
  Bij de echte bakker verdwijnt je brood al na 3 dagen langzaam maar zeker vanzelf.
  Maar ja, das duur.

  Je moet eens stil gaan staan hoe een produkt, food of nonfood, op je bord dan wel in je huis komt.
  Zou groenten niet bewerkt worden die je ‘rauw’ uit de winkel haalt ?
  Wat gebeurt er al voordat dat zaadje de grond in gaat ?
  Uiteindelijk ligt er een produkt op je bord, al dan niet uit de verpakking van een fabriek, waar wat aan toegevoegd is maar soms echt chemisch.

  Nou is chemisch op zich niet erg. Je hele lichaam is chemisch zeggen ze.
  Zeggen ze.
  Als je daar bij stil gaat staan heb je een probleem.

  Maar goed, ik eet wat ik lekker vind.
  Een beetje van dit en een beetje van dat.
  Af en toe dit en af en toe dat.
  Als het me snel tegen staat bedank ik er voor.

  Volgens mij verdient veel voedsel al de junkstatus zoals stront.
  In de landbouw gebruiken ze het al veel. ook al is het nepstront.
  Ja, biologisch is niet te betalen. En dan nog.

 4. Thomp son

  Brood is veel te lekker om te laten staan. Neem altijd lekker vers brood mee in mijn broodtrommel lekker met kaas. Alcohol is toch ook vergif? Dit drinkt ook iedereen

Reacties niet toegestaan