Salmonellazalm reist van Nederland naar Griekenland en weer terug

De besmetting met salmonella van de Noorse zalm van visproducent Foppen uit Harderwijk vond plaats in Preveza, een Griekse havenplaats waar Foppen een fabriek heeft, schrijft de Volkskrant. De zalm die door Foppen in Noorwegen wordt gekocht, reist 3.300 kilometer over de weg naar Griekenland, waar het bedrijf een productiefabriek heeft met honderd werknemers. De vis wordt daar gerookt, bewerkt en gefileerd en teruggebracht naar Nederland. Bijna alle zalm in de Nederlandse supermarkt is afkomstig van Foppen. Foppen heeft Griekenland gekozen vanwege de goedkope arbeidskrachten. Die zijn zo goedkoop dat in oktober 2011 en in mei dit jaar arbeidsonderbrekingen zijn geweest als protest tegen, volgens de vakbonden, 'vermoeiende schema's, zware arbeidsomstandigheden en verhoogde productie onder zeer moeilijke werkomstandigheden' in de fabriek. De bedrijfsleiding in Harderwijk zegt helemaal niets van arbeidsonrust in de fabriek te weten.  

Bron(nen):   de Volkskrant      

1 Reactie Doe mee met de discussie →


  1. Ron Kersten

    Dit soort geleur met producten tussen productielocaties zie je op grote schaal in de gehele voedselproductie. Als consument snap je niet dat het nog steeds rendabel is om zo te werken, maar wat telt is het verpakte eindproduct en het prijskaartje dat wij in de supermarkt zien.

    Overigens bekruipt me het rare gevoel dat de besmetting ongeveer rond de tijd van de laatste werkonderbreking in Griekenland zou kunnen zijn ontstaan. Zou men toen toevallig niet de machines uitgezet hebben en zodoende de kans op salmonella besmetting zijn toegenomen?

Reacties niet toegestaan