Te dik? Ga vooral niet op dieet

De Vlaamse arts Luc Evenepoel werkt en woont in Zuid- Afrika. Zijn boeken over de strijd tegen zwaarlijvigheid verkopen er als zoete broodjes. Met Van diëten word je dik wil hij mensen behoeden voor de strijd met nutteloze diëten.

‘Veel dikke mensen belanden in een sukkelstraatje door eenzijdige diëten’, zegt Luc Evenepoel tegen Knack. ‘Ze eten smakeloze vervangmaaltijden en sporten als gek. Geen mens die dat volhoudt.’ Evenepoel werkt als anesthesist in Kaapstad, waar hij obese patiënten voorbereidt op vermageringsoperaties.

‘Aanhangers van het populaire koolhydraatarme dieet denken dat ze het ei van Columbus hebben ontdekt’, zegt Evenepoel, ‘terwijl het al meer dan 100 jaar bestaat en regelmatig weer opduikt, onder telkens weer een andere naam. Het zoveelste koolhydraatarme dieet, het zogenoemde ketogeen dieet, is nu ook in opmars.  Volgens sommigen is suiker dé oorzaak van obesitas, volgens anderen zijn het de vetten.

Maar uiteindelijk maakt het niet uit wat je kiest, met beide diëten vermager je tijdelijk ongeveer evenveel.”

 ‘We eten te veel rommel zonder het te beseffen. Voedsel uit pakjes en zakjes is geen echt voedsel. Eet voedsel uit de natuur, niet uit de fabriek, dan vermager je vanzelf.’ Calorieën tellen vindt hij al absurd: ‘Zinloos tijdverlies.”

Bron(nen):   Knack