“Alcoholgebruik is kuddegedrag, opgelegd door ons reptielenbrein”

We weten het al langer: alcohol drinken doet onze gezondheid geen goed. Dat blijkt nogmaals uit een nieuwe studie die stelt dat zelfs één glas alcohol ongezond is. Maar waarom kunnen we dan niet gewoon ophouden met drinken? “Omdat ons brein zelden rationele beslissingen maakt”, zegt stressdokter Luc Swinnen tegen De Morgen.

“Ons brein stimuleert ons voortdurend om irrationele keuzes te maken. Dat is niet enkel bij alcoholconsumptie het geval. Zowat alle beslissingen zijn een afweging in onze hersenpan van de gevolgen op korte en lange termijn.
Dit soort keuzen maakt het meest primitieve, rauwe deel van ons brein: het reptielenbrein. Dat is het oudste en kleinste deel van onze hersenen en heeft slechts één doel: overleven. Zo doet het ons hunkeren naar voedsel, seks, en veiligheid op zéér korte termijn. Simpelweg om de dag als diersoort te overleven. Het reptielenbrein denkt enkel aan kortstondige biologische driften, niet aan onze gezondheid binnen dertig jaar. Zelfs met de mogelijke misselijkheid na een paar glazen in het café houdt het geen rekening.”
Het reptielenbrein is gevormd en geprogrammeerd toen het essentieel was bij de kudde te horen. Iedereen drinkt alcohol dus val je er buiten als je dat niet doet, zegt Swinnen. “En daar is het reptielenbrein als de dood voor. Want in de oertijd, toen het reptielenbrein ontstond, kon uitsluiting van de kudde weleens dodelijke gevolgen hebben voor een dier. Wie zich niet aansloot bij een groep, stierf gewoon uit.

“Die evolutionaire logica zet zich tot op vandaag voort. Zo is alcoholconsumptie kuddegedrag, en zorgt ons reptielenbrein ervoor dat we eraan deelnemen.”

Bron(nen):   De Morgen