Schadelijke stoffen in plastic zorgen voor vervroegde puberteit

PCB’s zijn schadelijker dan gedacht. Onderzoeker Sietske Berghuis concludeert in haar proefschrift dat de stoffen, die nog steeds in plastic zitten, ervoor zorgen dat de puberteit eerder begint. “Jongens krijgen eerder de baard in de keel en meisjes hebben een verder gevorderde borstontwikkeling”, aldus Berghuis.

Ze vertelt dat iedereen PCB’s in zijn lichaam heeft. We krijgen ze binnen via onze voeding. “PCB’s zijn nog steeds aanwezig in het water, daar zwemmen vissen in en die eten wij weer”, legt ze uit. Ons lichaam kan PCB’s bijna niet afbreken. Ze zitten met name in plastic van bakjes en flesjes. “Vooral wanneer je plastic opwarmt, komen de schadelijke stoffen vrij”, zegt Berghuis.

Ze stelt dat de stof een probleem vormt voor zwangere vrouwen. “Je draagt de PCB’s bij je en de baby wordt ook aan de stoffen blootgesteld. Zo’n baby’tje is heel kwetsbaar.” De gevolgen daarvan zijn groot. “Kinderen komen eerder in de puberteit en dat is een probleem. Hun lichaam verandert dan al, terwijl ze daar psychisch nog helemaal niet klaar voor zijn”.

Bovendien kunnen PCB’s ook van invloed zijn op borstkanker, teelbalkanker en prostaatkanker. “Dat zijn soorten van kanker waarbij hormonen een rol spelen, en op die hormonen hebben de PCB’s invloed”, zegt Berghuis.

Bron(nen):   RTL Nieuws