Pas op voor nieuwe hype: drink geen ‘superwater’

Er is een groeiende groep mensen die echt denkt dat er een bepaald soort water is dat je kan genezen van allerlei kwalen, zelfs kanker. Maar dit zogenoemde ‘superwater’ is eerder schadelijk dan dat het werkt.

Het bestaat uit niet meer dan water met een paar druppels waterstofperoxide. Door het goedje krijgt je lichaam meer zuurstof binnen en zuurstof is goed. Veel dieper gaat de theorie niet. Toch zijn er vele websites en zelfbenoemde deskundigen die beweren dat het ‘superwater’ allerlei kwalen verhelpt.

Zo staat op de website ‘Leefbewust’: “Nog beduidend weinig mensen zijn bekend met de heilzame werking van waterstofperoxide voor vele, zo niet alle ziekten die er bestaan.” En op Greaterzense klinkt het: “Waterstofperoxide is water en zuurstof. Ozon/ zuurstof/ waterstofperoxide kan veel klachten oplossen!”

“Ik hoop niet dat mensen dergelijke adviezen serieus nemen”, reageert expert Voeding & gezondheid Astrid Postma-Smeets van het Voedingscentrum in het AD. “Waterstofperoxide is een chemische verbinding die in geconcentreerde vorm kan zorgen voor irritatie van luchtwegen en huid en zelfs voor brandwonden.”

Ze vervolgt: “Ik ken geen enkel wetenschappelijk onderzoek dat heeft aangetoond dat het drinken van verdund waterstofperoxide enig voordeel voor de gezondheid heeft. Het is gevaarlijk om dit aan te bevelen en is vergelijkbaar met aanraden om chloor te drinken.”

In Amerika wordt er al langer gewaarschuwd voor het goedje. Zo valt op medische site Webmd te lezen dat het drinken van ‘superwater’ kan leiden tot een hartaanval, herseninfarct of zelfs de dood.

Denk dus niet: baat het niet dan schaadt het niet. En denk wel: als er echt zoiets bestond als ‘superwater’ dan zou het wel in de supermarkt te koop zijn.

Bron(nen):   AD