Van zwaar werk ga je mogelijk eerder dood

Wie fysiek zwaar werk verricht, heeft 18 procent kans om eerder dood te gaan, concluderen onderzoekers van het VUmc.

Ze analyseerden eerdere onderzoeken en konden zo 200.000 werknemers met elkaar vergelijken. Onderzoeker en hoogleraar Epidemiologie van Arbeid en Gezondheid, Allard van der Beek, noemt de uitkomst verrassend. “We weten dat het ontzettend goed voor je gezondheid is om veel te sporten en bewegen, maar doe je dat onder werktijd, blijkt juist het omgekeerde het geval.”

Het heeft waarschijnlijk te maken met de duur en intensiteit van de inspanning. Van der Beek in het AD: “Als je sport, ben je een half uur of een uur intensief bezig. Daar word je fit en sterk van. Als het te veel wordt, kun je ook even wandelen of rustig aan doen. Werken doe je acht uur per dag, vijf dagen per week. Bij sommige werkzaamheden, moet je gewoon door en dat kan langdurige belasting op het lichaam geven.”

Kanttekening is wel dat zwaar fysiek werk werd vergeleken met licht fysiek werk, bijvoorbeeld in een winkel staan. Of een zittend beroep niet net zo slecht is als zwaar lichamelijk werk is dus niet duidelijk. “We denken dat veel zitten sowieso al niet zo goed voor je is,” aldus Van der Beek.

 

Bron(nen):   AD